latinica  ћирилица
30/05/2020 |  12:02 ⇒ 16:26 | Аутор: СРНА

Стевандић: Српска се ближи завршетку пандемије

Република Српска се ближи завршетку епидемије вируса корона, што потврђују лакши симптоми заражених у посљедње вријеме и константно смањење броја хоспитализованих пацијената, изјавио је Срни замјеник директора Универзитетског клиничког центра Српске Ненад Стевандић.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Стевандић је рекао да се праћењем броја заражених, тежине симптома и броја опорављених, који је у Српској одавно прешао 60 одсто, може рећи да је здравствени систем положио испит.

- Нисмо имали ситуације да неком фали респиратор, интензивна њега или лежање у болници на тежем или лакшем одјелу. Увијек смо имали вишка капацитета да прихватимо пацијенте у случају већих потреба - истакао је Стевандић, који је и шеф Тима за праћење мјера и препорука Републичког штаба за ванредне ситуације.

Према његовим ријечима, пред Српском је сада борба да се не јави неки нови џеп вируса, као што се десило у појединим дијеловима БиХ, па и Србије.

- Још да то пребродимо и надамо се да ћемо врло брзо прогласити крај епидемије -истакао је Стевандић, говорећи о данашњим охрабрујућим подацима да је у Српској забиљежено само једно новозаражено лице од 475 узорака тестираних у протекла 24 часа.

Он је нагласио да вирус постоји и да није нестао, иако има слабији интензитет, али је указао на потребу да се и даље држи социјална дистанца уз максималну хигијену руку и животног и радног простора.

Према информацијама којима располаже Срна, укупан број ковид-19 пацијената у болницама и УКЦ-у Српске 13. маја износио је 185, а 28. маја 100, што је знатно смањење. У УКЦ-у је 13. маја било 96 заражених пацијената, а 28. маја 31.