latinica  ћирилица
30/05/2020 |  14:49 ⇒ 18:28 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Опозиција се радује свакој несрећи у Републици Српској

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић изјавио је да опозција жели да прикаже како је у Републици Српској све црно и да се "радује свакој несрећи која погоди Српску".
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Ковачевић је поручио да се власт у Републици Српској бави тиме да грађани живе боље, да се повећају пензије и плате, да се смањи незапосленост.

Он је истакао да грађани имају повјерење у Владу Републике Српске и СНСД, а према истраживању, повјерење према српском члану Предсједништва БиХ и лидеру СНСД-а Милораду Додику и СНСД-у порасло је за пет до шест одсто.

- Корона криза је криза која је погодила цијели свијет. Вјерујем да се власт у Републици Српској добро носила са кризом. Успјели смо да не дођемо у кризу здравственог система. Нисмо имали ситуацију која се дешавала и у развијенијим земљама, гдје велики број грађана није успио да добије одговарајућу здравствену мјеру - рекао је Ковачевић за Н1.

Ковачевић је напоменуо да се СНСД и власт у Републици Српској не баве много захтјевима странака из Федерације БиХ /ФБиХ/ које у Српској не уживају никакво повјерење.

Према његовим ријечима, Република Српска се добро носи и са посљедицама кризе, тим прије јер је Влада уплатила доприносе радницима, минималне плате за послодавце чији је рад био онемогућен због епидемије корона вируса.

Говорећи о набавци покретне болнице, због чега је затражен и раскид уговора са фирмом "Балкан Глобал", Ковачевић је навео да је уговор раскинут на начин предвиђен законом, да ће новац бити враћен и да нема ништа спорно.

Он је додао да грађани у Републици Српској знају начин на који се троши новац, да су упућени у намјере Владе и Института за јавно здравство.

Ковачевић је оцијенио да опозција жели да прикаже како је у Републици Српској све црно, те поручио да се то стање провјери на изборима.

- Они у оваквој једној ситуацији проглашавају неку побједу, иако се ради о људима који не могу да побиједе ни у `Човјече не љути се`. Република Српска имала је намјеру да учини добру ствар за грађане. Ако болнички капацитети не би били достатни - инсталирала би се болница на тачки гдје је постојала криза - рекао је Ковачевић.

Он вјерује да кад год постоје неки проблеми у ФБиХ, покушавају да се створе и у Српској, али да таквих проблема у Српској нема.

- Србија и Кина су градиле болнице, ми смо сматрали да то није најбоље за нас. Када нисмо били способни да прогнозирамо колико ће бити обољелих, да се набави покретна болница, која би на сваком мјесту могла бити постављена да пружи заштиту грађанима. У околностима у каквим се налазило човјечанство - Агенција за лијекове и медицинска средства је остала при процедурама - навео је Ковачевић.

Он је додао да су приликом набавке респиратора и других медицинских средстава наилазили на чуђење у Кини. "Рекли су да нису никада издавали документе какве смо ми тражили, те да код њих они не постоје. Све су то биле необичне ситуације у којима смо се налазили, а превазишли смо их", рекао је Ковачевић.

Покретна болница се, каже, налази на царинском терминалу у Градишци, није достављена - те је уговор раскинут.

Ријеч је, навео је, о доброј намјери да се дође до додатних ресурса за лијечење грађана, за ситуацију "не дај Боже", те се нада да неће бити потребе за тим, али тешко је предвидјети. Подсјетио је да су грађани у Италији и Шпанији умирали без могућности њиховог система да им пружи заштиту.

Портпарол СНСД-а је рекао да је ситуација у Народној скупштини "негледљива", те да је опозиција од те институције направила циркус. Истакао је да озбиљни људи унутар опозиције немају шта ту да раде и да оду чим почне "ријалити" њихових колега.