latinica  ћирилица
30/05/2020 |  15:12 ⇒ 16:23 | Аутор: СРНА

Чавић: ЦИК БиХ врши према нама политичку освету

Предсједник НДП-а Драган Чавић изјавио је да новоизабрани састав Централне изборне комисије БиХ, у коме су људи из СДС-а и ПДП-а, врши политичку освету према НДП-у којем је због наводног недозвољеног финасирања политичких странака изречена невјероватна казна од 87.000 КМ.
Драган Чавић - НДП - Фото: РТРС
Драган Чавић - НДПФото: РТРС

Чавић је рекао да та казна нема никаквог законског основа због чега је НДП покренуо поступак заштите својих права код апелационог одјељења Суда БиХ.

- Забрињавајуће је да ово долази одмах послије промјене састава ЦИК-а. Ово је политичка порука и освета јер нисмо више партнери у вршењу власти на републичком нивоу. Да ли је ово покушај да нас онемогуће да изађемо на изборе, блокаде рачуна... Нико не може да ми каже да у ово није упетљана политика која је ушла у ЦИК. Ово је у тијесној вези са регистрацијом и виси нам као Дамоклов мач над главом јер је 7. јул је посљедњи дан за пријаву странке на локалне изборе - рекао је Чавић.

Чавић је на конференцији за новинаре у Бањалуци, гдје је одржана сједница Предсједништва странке, оцијенио да се овако брутално, како кажњава садашњи ЦИК, раније односио само Педи Ешдаун према СДС-у.

Лидер НДП-а је рекао да је приликом ранијег уједињења ДП-а, на чијем челу је био, и НДС-а, који је водио Крсто Јандрић, са жиро рачуна тих партија на рачун новооснованог НДП-а пребачено 87.000 КМ новца, добијеног на основу закона о финансирању политичких странака.

О томе је, додао је, обавијештен претходни састав ЦИК-а који је прихватио образложење као квалитетно, али да је садашњи састав те комисије одлучио да казни НДП зато што је на законит начин књиговодствено евидентирала тај новац као приход због отписа, а на основу раније одлуке ДП-а и НДС-а.

- Обичну књиговодствену трансакцију садашњи ЦИК је оквалификовала као недозвољено финансирање, што је невиђено. Вјерујем да ће судски органи што прије оспорити ту њихову одлуку. Све и један пфенинг од овог износа познат је ЦИК-у, све је ишло редовним током и нема никаквих махинација. Та средства су гашењем поменутих партија и стварањем НДП-а, као новог правног лица, била у функцији НДП-а и никог другог - појаснио је Чавић.

Он је рекао да ће НДП наступити на предстојећим локалним изборима у свим општинама и градовима Републике Српске, те да има капацитет да, самостално или у коалицији са другим партијама, пријави одборничке листе у свим локалним заједницама.

Чавић је прецизирао да ће НДП на предстојећим изборима учествовати у оквиру коалиције на републичком нивоу и да ће се са тим странкама тражити рјешење за све општине у којима излази на изборе.

- Гдје не будемо могли постићи споразум, ићи ћемо самостално. У овом тренутку о коалицијама нисмо разговарали, јер нам је сада најважније да припремимо пријаву странке за локалне изборе. Знамо да ћемо у свим изборним јединицама учествовати са кандидатима за одборнике, а када је ријеч о кандидатима за начелнике о томе ћемо послије разговарати са потенцијалним коалиционим партнерима - рекао је Чавић.

Он је додао да ће имати своје кандидате за начленике у неколико општина и да ће тражити подршку, те да ће видјети шта се о томе може договорити.

Чавић сматра веома добром иницијативу руководства СНСД да ентитети сами финансирају изборе, јер би, уколико би се спровела, сви више били посвећени финансирању изборних кампања и штедњи на својој територији.

Сједници Предсједништва НДП-а у просторијама Народне скупштине присуствовали су и други функционери ове партије, а међу њима и Вјекослав Петричевић, који је и министар привреде и предузетништва Српске.