latinica  ћирилица
30/05/2020 |  16:05 ⇒ 16:07 | Аутор: СРНА

О спорној резолуцији потребан јединствен став, а не политичко поткусуривање

Предсједник НДП-а Драган Чавић сматра да о Резолуцији о поштовању жртава фашистичког режима и покрета, о којој би у понедјељак, 1. јуна, требало да расправља Народна скупштина, треба имати јединствен политички став, а не да то буде тема за политичко поткусуривање, али да не вјерује да је могуће постићи такву врсту разумног односа.
НДП - Фото: РТРС
НДПФото: РТРС

- Апелујем да учесници не користе ову прилику да се међусобно блате, јер морају да знају да ми тако блатимо мртве, стотине хиљада оних који су изгубили главу у НДХ - рекао је Чавић новинарима у Бањалуци.

Он је додао да, поучен искуством из дјеловања Народне скупштине овог сазива у протеклом периоду, не вјерује да је могуће да се постигне таква врста разумног односа према овом питању, већ је прелиминарно потпуно јасно да ће се користити "тешка артиљерија", посебно у духу чињенице да долазе локални избори.

Чавић сматра да овако деликатно политичко питање не би смјело да излази из оквира Декларације о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима у Другом свјетском рату, која је усвојена у парламенту Српске 2015. године.

Лидер НДП-а је рекао да би сви који су из реда Срба у Представничком дому парламента БиХ раније учествовали у усвајању спорне резолуције требало да имају у виду голготу која се десила од 1941. до 1945. године и опште квалификације да је ријеч о геноциду на простору НДХ почињеном над три етничке групе - Србима, Јеврејима и Ромима, које данас нико не негира, а које су у Југославији биле "бачене под тепих".

Чавић сматра да се није смјело десити да са српске стране нема јединственог одговора и да у добром дијелу ова резолуција изгледа онако како јесте.

- У њој постоји дијелова који су апсолутно прихватљиви за свакога, али постоје деликатни дијелови који се нису смјели десити, а о томе ће се расправљати у Народној скупштини - нагласио је Чавић.

Он је указао како је требало педантно водити рачуна и о преамбули Резолуције, која је доста спорна у неколико углова, те да је морала искључиво бити везана за сраман чин мисе у Сарајеву.

Према његовим ријечима, расправа у Представничком дому парламента БиХ изазвана је оним што се нигдје у свијету не догађа - да званично Католичка црква за Хрвате у БиХ организује мису за фашисте који су страдали у Блајбургу.

- Замислите шта би се десило у Њемачкој да се организују мисе за Хитлера, Ајхмана или у Италији за Мусолинија. Цијела држава би се преврнула наопачке и сви би били експресно `иза браве`, јер је то тако у таквим уређеним демократским државама које су историјом потпуно рашчистили своје односе на основама антифашистичке борбе - истакао је Чавић.

Чавић истиче да комунистички режим није био заснован на расној идеологији, док фашистички режим НДХ јесте без обзира што, када је ријеч о идеолошким разликама, и један и други режим нису штедјели никога.

- Тако фашисти, нису штедјели ни Хрвате ни Бошњаке када су били идеолошки супротстављени, а по националној основи нису ликвидирани - рекао је Чавић

Клуб НДП-а, додао је, имаће приједлог својих закључака о овој теми конзистентно на истој политичкој основи на којој су предложили и 2014. и 2015. године Декларацију о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима у Другом свјетском рату.

Говорећи о одлуци Владе Српске да раскине уговор о набавци мобилне болнице и могућности да се о томе води истрага, Чавић је рекао да нема ништа против тога да се врши истрага о свакоме, почев од њега.

- То је обавеза институција. Свако ко је негдје изабран и именован мора да буде свјестан да одговара за своје поступке. Да ли је учинио ствари супротне закону или није, то је његова ствар - рекао је Чавић.

Он не вјерује да је учињена било каква грешка у извршењу закона и поздравља одлуку о раскидању уговора.

- Требало је то учинити и раније да се то питање не би пребацило у поље политичких спекулација, али никад није касно. Међутим, то носи посљедице јер је произвело турбуленције и политичке ставове који су се умијешали у овај поступак - рекао је Чавић.