latinica  ћирилица
30/05/2020 |  17:21 ⇒ 31/05/2020 | 13:42 | Аутор: РТС

Минесота на ивици рата, Пентагон спреман за слање војске (ВИДЕО)

Гувернер Минесоте Тим Волц наредио је најобимнију мобилизацију Националне гарде у историји, а Пентагон је спремио посебне снаге за помоћ у успостављању реда у држави у којој већ четири дана трају нереди због убиства Џорџа Флојда. Власти тврде да су нереде организовали анархисти, расисти и агенти нарко-картела. Укупно 5.000 војника и полицајаца од данас на улицама Минеаполиса.
Минесота - сукоб - Фото: Screenshot/YouTube
Минесота - сукобФото: Screenshot/YouTube

- Апсолутни хаос... Ово није испољавање туге ни протест против неправде. Ово се мора поправити. Идите кући - рекао је гувернер Тим Волц послије четврте ноћи нереда у Минеаполису.

Волц и представници полиције тврде да међу "масом ухапшених" има најмање становника Минеаполиса и околних места, већ се ради о "организованим групама које су дошле са стране".

Према процјенама полиције, око 80 одсто учесника насилних протеста дошли су са стране.

Полиција је саопштила да је претходне ножи ухапшено најмање 50 особа.

- Анархисти, расисти и агенти нарко-картела - набројао је Волц могуће кривце за ужасну деструкцију коју је у претходне четири ноћи, упркос увођењу полицијског часа, доживео Минеаполис.

Стар трибјун из Минеаполиса јавља да је у четири дана нереда уништено и опљачкано 240 продавница и пословних објеката.

Волц је рекао и да начин на који су се нереди одвијали необично подсећа на организоване војне операције, као и да је током нереда било могуће приметити како се "вође крећу од мјеста до мјеста".

Говорећи о полицијским акцијама, Волц је рекао да је демонстраната једноставно било више него припадника снага реда.

Због тога је у последњих неколико часова мобилисано око 2.500 припадника Националне гарде, односно више него било када у историји ових снага. Они ће одмах бити распоређени широм Минеаполиса, како би се обезбиједио ред и мир.

Осим Националне гарде, власти у Минесоти ангажовале су и око 2.500 полицајаца у покушају да зауздају насиље које већ четири дана потреса тај град.

Истовремено, Пентагон је ставио снаге у стање приправности како би, у случају потребе, хитно биле пребачене у Минеаполис.

Гувернер Минесоте је рекао да ће размислити да ли да прихвати помоћ Пентагона, али да би свакако били добродошли обавјештајни подаци који би могли помоћи приликом идентификовања организатора.