latinica  ћирилица
30/05/2020 |  19:24 ⇒ 22:13 | Аутор: РТРС

Афера "Респиратори": Затражен једномјесечни притвор за Новалића, Солака и Хоџића (ВИДЕО)

Суд БиХ требало би вечерас да донесе одлуку да ли ће ухапшеном федералном премијеру Фадилу Новалићу, суспендованом директору Цивилне заштите Фахрудину Солаку и директору фирме "Сребрена малина" Фикрету Хоџићу бити одређен једномјесечни притовор. Притвор је данас затражило Тужилаштво БиХ, након што су наведени испитани у предмету "Респиратори".
Новалић, Солак и Хоџић (фото: ba.n1info.com) -
Новалић, Солак и Хоџић (фото: ba.n1info.com)

Kако незванично сазнајемо, рочиште би се требало одржати вечерас, око 20.00 часова.

Тужилаштво БиХ затражило је притвор за осумњичене Фадила Новалића, Фахрудина Солака и Фикрета Хоџића, због утицаја на свједоке и могућности да сакрију или униште доказе, а за Новалића и из разлога да би пуштањем на слободу могло доћи до узнемирења јавности.

-  Тужитељски тим према суду БиХ упутио је приједлог за одређивање мјере притвора за тројицу осумњичених у оквиру предмета који се односи на набавку респиратора - рекао је портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

На хапшења, очекивано, најгласније реакције из СДА. Бакир Изетбеговић сматра да је то удар на Бошњаке, а Колегијум СДА закључује да је хапшење федералног премијера политички мотивисано. Из БХ Тужилаштва указују на директан притисак на рад ове правосудне институције, а главна тужитељица Гордана Тадић увјерена је да напади СДА и Изетбеговића нису случајни. Тврди да је притисцима ове партије изложена још од преузимања функције вршиоца дужности главног БХ тужиоца.

-Због чега закључак да ја радим против Бошњака? То је директан притисак на мене и угрожавање моје и сигурности моје породице...пријетње и притисци јер жели да неко други дође умјесто мене на мјесто главног тужиоца - рекла је Тадићева.

Док из СДА позивају Сипу, Тужилаштво и Суд БиХ да поступају одговорно и искључиво на основу Устава и закона, јер како тврде, посљедице политичке инструментализације могу бити погубне за функционисање Федерације БиХ и њене грађане, више стотина Сарајлија данас је на улицама дигло глас против корупције у власти.

Протестима се придружила и опозиција, најављујући врело љето и због, кажу, корупције у власти, али и због намјере да се избори одгоде.

Пажњу јавности у овом случају изазвало је то што је посредством пољопривредног газдинства "Сребрена малина", у власништву Хоџића, увезено 80 респиратора из Кине сумњивог квалитета, а у вриједности од 10 и по милиона КМ.

Новалић, Солак и Хоџић сумњиче се да су удруживањем починили више кривичних дјела, злоупотребе положаја и прања новца.Отворено је и питање ко ће, у случају да Новалићу буде одређен једномјесечни притвор, руководити Владом ФбиХ, јер је то Јелка Милићевић из ХДЗ-а, наводно одбила.

Уколико одбије и други замјеник Веско Дрљача из СББ, одлука је на предсједнику Федерације Маринку Чавари из ХДЗ-а, што у СДА изазива подозрење да ХДЗ смишљено прузима контролу над Федерацијом.