latinica  ћирилица
31/05/2020 |  08:29 ⇒ 08:48 | Аутор: dnevni avaz

Детаљи са седмочасовног рочишта Новалићу, Солаку и Хоџићу

У Суду БиХ је јутрос након седам сати окончано маратонско рочиште за одређивање притвора Фадилу Новалићу, премијеру Федерације БиХ, Фахрудину Солаку, директору ФУЦЗ те Фикрету Хоџићу, власнику компаније "Сребрена малина", а који се сумњиче за нелегалну набавку 100 респиратора из Кине током које је потрошено 10,5 милиона КМ буџетског новца.
Новалић, Солак и Хоџић (фото: ba.n1info.com) -
Новалић, Солак и Хоџић (фото: ba.n1info.com)

Тужилаштво БиХ Новалића, Солака и Хоџића терети за удруживање ради почињења кривичног дјела, злоупотребу положаја и овлаштења, примање награде, трговину утјецајем и прање новца, а Солака и Хоџића и за кривотворење службене исправе.

Троје тужилаца Мериса Нуркић, Мирза Хукељић и Џермин Пашић изнијели су аргументацију пред Татјану Косовић, суткињу за претходни поступак, а међу материјалним доказима нашла се и вибер комуникација која је према тврдњама оптужбе извучена из премијеровог мобитела који је према судској наредби од њега одузет неколико дана раније. Како је речено, дио порука је обрисан када је отворена истрага.

Ради се, како се могло чути у судници државног суда о крунском доказу, на којем уз исказе на десетине свједока почива случај тужилаштва. Како су тужиоци предочили судији водећи се Законом о кривичном поступку мјера једномјесечног притвора за премијера Новалића, Солака и Хоџица затражена је због бојазни да ће осумњичени утјецати на свједоке и постојања реалне могућности да ће боравком на слободи бити у могућности да сакрију или униште доказе.

Тужиоци су се фокусирали и на пребацивање новца Федералној управи цивилне заштите, а која је затим новац уплатила "Сребреној малини" за куповину респиратора. Оптужба тврди да је Хоџић покушавао пронаћи што јефтиније респираторе како би што више новца остало за противправну имовинску корист.

Као притворски разлог тужилаштво је навело и посљедњу тачку која се тиче могућности одређивања притвора, а то је да би њихово пуштање на слободу могло довести до узнемирења јавности.

Уз вјештачење самих вентилатора, према тужилачкој твдњи урађена је и анализа документације која је изузета од осумњичених те њихових сарадника, а такође је урађена и финансијска истрага односно праћен је траг новца који је кориштен током малверзације.

Браниоци осумњичених Никица Гржић, Васвија Видовић, Кадрија Колић и Мухидин Капо у свом обраћању суду навели су да њихови клијенти нису одговрни за кривична дјела за која се сумњиче те да се противе одређивању мјере притвора по свим притворским разлозима, јер за то нема законског упоришта те да се ради о политички мотивираном процесу.

Адвокатица премијера Новалића Васвија Видовић навела је да је њен клијент незаконито задржан у просторијама СИПА-е те да је Тужилаштво у петак требало предложити притвор, јер су га тужиоци у овој полицијској агенцији саслушавали, а не истражитељи.

Додала је да нема ниједног доказа да је Новалић злоупотребио положај те да код тужилаштва не постоји јасан чињенични опис ко је и како примио дар, односно новац.

Навела је и да Суд БиХ може донијети историјску одлуку, али и да може имати несагледиве посљедице по функционисање ФБиХ јер може изазвати хаос ако притвори Новалића, јер он "потписује исплату пензија и инвалиднина".

- Уколико Суд Босне и Херцеговине прихвати приједлог Тужилаштва БиХ да се федералном премијеру Фадилу Новалићу одреди једномјесечни притвор, у Федерацији БиХ ће доћи до узнемирења јавности, али не на начин на који то тврди Тужилаштво БиХ, него због посљедица које таква одлука са собом носи по цјелокупни живот у овом ентитету - додао је адвокат Гржић.

Што се тиче међусобних контаката између Хоџића и Новалића, Видовић је казала да су имали десетоминутни разговор у кабинету те један телефонски разговор након тога.

Новалић се такође обратио Суду те је навео да је "исфрустриран поступком Тужилаштва БиХ и да ништа није јео нити пио од четвртка".

Одлука да ли ће Новалић, Солак и Хоџић бити задржани мјесец у притворској јединици ће бити накнадно саопштена.