latinica  ћирилица
31/05/2020 |  09:38 ⇒ 13:40 | Аутор: РТС

Дачић: Не прихватамо потез Приштине, дијалог је на респиратору

Министар спољних послова Ивида Дачић рекао је за РТС да је за Србију неприхватљив чин Приштине која је забранила злазак робе из централне Србије без докумената са назнаком "Република Косово". Немамо намјеру да наставимо дијалог док се ове мјере не укину, истиче шеф српске дипломатије.
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић) - Фото: ТАНЈУГ
Ивица Дачић (Фото: Драган Кујунџић)Фото: ТАНЈУГ

Приштина је јуче забранила улазак робе из централне Србије без докумената са назнаком "Република Косово", што Ивица Дачић оцјењује као мјеру гору од такси од 100 одсто на робу.

 - То су мјере реципроцитета што можда ни грађани Србије ни међународна заједница нису препознали као још гору мјеру од таксе, које су дуплирале цијену робе али је бар пролазила. Ова влада у Приштини је донијела одлуку да се уведу мјере реципроцитета, што је од стране неких земаља поздрављено као корак напријед. Ми смо одмах рекли да је то неприхватљиво - наводи министар спољних послова Србије.

Прихватањем тих мјера, како каже, Србија би признала Косово.

- Ми немамо ни намјеру да наставимо дијалог док се не укину таксе и реципроцитет. То је неприхватљиво за нас и негација свих договора. Са правом очекујемо реакцију међународне заједнице. Ричард Гренел је још раније на то реаговао и рекао да је увођење реципроцитета изигравање одлуке о укидању такси - истиче шеф српске дипломатије.

Према његовим ријечима, дијалог Београда и Приштине сада је на респиратору.

- Налази се у фази када га нема и у тој цијелој ситуацији су разни међународни фактори покушавали да дају вјештачко дисање том дијалогу, Меркел, Макрон, приступ америчке администрације је другачији од приступа Бајдена, Хилари Клинтон - сматра министар спољних послова Србије.

"Приштина као размажено дериште" 

Коментаришући нову владу која би требало да буде формирана у Приштини, Дачић каже да су то ствари на које Србија нити може нити жели да утиче.

Било која влада, истиче, мора да се изјасни да ли се придржава или не свих договора. Сви су они исти, каже.

- Желе независност Косова, желе да то Србија прихвати, а то није дијалог и ми то не прихватамо. Они не схватају промијене које су се десиле, очекују да ће им међународна заједница донијети све на тацни што очекују - истиче министар спољних послова.

Сматра да се Приштина понаша као размажено дијете које је међународна заједница навикла да им се испуњавају све могуће жеље.

- Данас више није тако. А то зависи од тога колико ће Србија бити јака, стабилна и јединствена, и наша позиција је изузетно чврста – нема говора док се не укину реципрочне мјере. Србија неће признати Косово, жели дијалог, компромис. Ако мисле да је компромис да Србија само призна Косово, то не може - напомиње Дачић. 

"Мило '89. говорио да је поносан на српско поријекло" 

Када је ријеч о односима са Црном Гором, шеф српске дипломатије наводи да је регионална политика осим короном оптерећена и другим вирусима – на примјер оптуживањем Србије за све и свашта.

- Испаде да је Србија крива што имају већи пад од Србије. Црна Гора криви Србију за оно што је сама направила. Знате, кад одем на разговор у Подгорицу или они дођу, у мојој делегацији буде бар тројица поријеклом из Црне Горе, а код њих нема ниједног па чак ни поријеклом из Србије - навео је Дачић.

Коментарисао је и одлуку Подгорице да омогући улазак људи са Косова.

- Ја колико знам себе, Црногорци су из Црне Горе ишли за Београд, ако ће сада за Приштну, желим им срећан пут али нешто не вјерујем у то - рекао је Дачић.

Црна Гора, према његовим ријечима, покушава да Србије оптужи да су реметилачки фактор.

- Мило (Ђукановић) је '89. рекао да је поносан на српско поријекло и црногорску државност - подсјећа шеф српске дипломатије.

Србија је, каже, добра али није наивна.

- Нисмо глупи. Наш народ треба да види гдје је добродошао а гдје не - рекао је министар спољних послова и поновио да Србија жели стабилност у региону.