latinica  ћирилица
31/05/2020 |  09:43 ⇒ 09:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Парижани послије 11 недјеље у парковима (ВИДЕО)

Главни град Француске је међу посљедњима у земљи ублажио мјере забране кретања, па су Парижани овог викенда, похрлили у паркове.

Парижани су изашли у природу након скоро једанаест седмица карантина.

Свјесни тога колико су градјани нестрпљиви, а и због најаве да ће температура за викенд прећи 28 степени, градске власти су одлучиле да отворе паркове прије, како је то било планирано, 2. јуна.

Градоначелница Париза Ани Хидалго, коју очекује поновни избор идућег мјесеца, притиснула је власти да поново отворе паркове, након што је 11. маја проглашено ублажавање мјера у цијелој земљи, наводи агенција Ројтерс.

С првим зрацима сунца, у суботу ујутро су се испред капије парка Бит-Шамон створили редови излетника с корпама за пикник, извијестили су француски медији.

"Напокон смо слободни", "Ово је као излазак из затвора“, коментари су Парижана који су напокон изашли у природу.

У Паризу, једном од најгушће насељених градова у Европи, и даље је на снази мјера физичке дистанце и ношење маски чак и у парковима, а власти настављају помно да прате пораст инфекција.

У Француској је укупно заражено 188.625 грађана, а преминуло је скоро од 29.000 обољелих.

Број обољелих од корона вируса у Француској наставља да опада, саопштиле су француске власти. У болницама се тренутно налази 14.380 обољелих.