latinica  ћирилица
31/05/2020 |  09:52 ⇒ 13:40 | Аутор: РТС

Оскаровац са почасним докторатом за музику-Клинт Иствуд данас пуни 90 година (ВИДЕО)

Као глумац наступао је у преко 70, режирао преко 40, а продуцирао 50 филмова и ТВ серија, урадио музику за 30 и компоновао за девет остварења. Аудиофил, заводник, пасионирани играч голфа, градоначелник, политичар, фитнес фанатик који никада није запалио цигарету у стварном животу – све то је Клинт Иствуд, жива холивудска легенда.
 - Фото: AP
Фото: AP

Клинт Иствуд је рођен 31. маја 1930. године у Сан Франциску у протестантској породици средње класе. Избачен је из гимназије због недоличног понашања, а наводно је на крају ипак успео да заврши средњу техничку школу.

 По завршетку школе радио је на бензинској пумпи, био ватрогасац, спасилац на плажи и носач штапова за голф. Покушао је да се упише на Универзитет у Сијетлу, али су га регрутовали у војску и то баш у вријеме Корејског рата. Често се поносио тим податком, мада Кореју никада није видио. Постоји више верзија како се по завршетку војног рока заинтересовао за глуму, али чињеница је да 1954. године потписује уговор са Јуниверзалом.

У Холивуд није ушао на велика врата

Његови глумачки почеци везани су за мале, слабо плаћене улоге у филмовима Б-продукције. Пробој у глумачкој каријери настаје када Иствуда, који је био у посети пријатељу у студију Cи-Би-Еса, уочио један од студијских продуцената и понуди му улогу каубоја Раудија Јејтса у дуговечној и популарној ТВ серији Сирова кожа која се приказивала од 1959. до 1966. године.

Тајанствени човјек без имена

Ерик Флеминг је крајем 1963. године одбио понуду да глуми у вестерну За шаку долара који се снимао негдје у Шпанији, а режира га релативно непознати италијански редитељ, Серђо Леоне. Клинт Иствуд није одбио јер му се учинило да је то прилика да побјегне од улоге конвенционалног бијелог каубоја који љуби руке старијим госпођама и љубазан је према свима. 

Слиједе За долар више (1965) и Добар, лош, зао (1966). Редефиниција лика каубоја дијелом је резултат Иствудове глумачке интерпретације, а дијелом Леонеовог реформаторског приступа жанру вестерна који је иновативно и радикално описао један диваљ, усамљенички и окрутан свијет – сасвим другачији од оног до тада виђеног. Остало је забиљежено да се Иствуд опирао да тајанствени каоубој без имена буде пушач, али је Леоне успио да га убиједи.

Ова трилогија шпагети-вестерна донијеће му међународну славу, а када коначно буду откупљени и за америчко тржиште 1967. године, Клинт Иствуд постаје добро плаћена холивудска филмска звијезда.

Мужеван, маркантно суздржане глуме, са изузетком маниристичког жмиркања

Крајем шездесетих Иствуд започиње своју плодну и десетогодишњу сарадњу са Доном Сигелом најприје у вестерну Две мазге за сестру Сару. Заједно оснивају и продуцентску кућу Малпасо. Прекретница настаје 1971. године када режира и глуми главну улогу у трилеру Језа у ноћи и снима, поново са Сигелом, Прљавог Харија, серијал о тврдокорном полицијском инспектору Харију Калахану. Био је то најуспјешнији Сигелов филм, а лик прљавог инспектора Харија остао је вјероватно најупечатљивији Иствудов лик. Филм ће добити још четири наставка од којих ће један режирати и сам глумац.

Сентенца Уљепшај ми дан (Make my day) коју изговара цинична, снажна и груба, али и досљедна и непоколебљива момчина Хари и данас се памти, а у једном од својих говора употребио ју је и амерички предсједник Роналд Реган.

Редитељски занат је учио бавећи се глумом

Седамдесетих и осамдесетих Иствуд неуморно глуми, али и режира, а његова редитељска достигнућа полако почињу да засјењују глумачка. Године 1992. режира ревизонистички неовестерн Неопростиво, меланхоличну причу о губитнику у којем истовремено тумачи и главну улогу. Филм је добро прошао и код критике и код публике и био је номинован за девет Оскара, а освојио је четири (између осталог, за најбољи филм и најбољу режију). Освојио је и Златни глобус и награду Бафта. Филмови Мистична река и Дјевојка од милион долара биће такође овјенчани овим признањима.

И поред више номинација Иствуд Оскара за глуму никада није освојио, али је постао један од тројице редитеља, уз Милоша Формана и Френсиса Форда Кополу, којима су два филма добили признање за најбољи филм. Са 74 године постао је најстарији редитељ који је то остварио.

И то није све

Клинт Иствуд је освојио и низ других награда и почасних титула на више Универзитета. Гувернер Калифорније, његов колега, Арнолд Шварценегер увео га је у Калифорнијску кућу славних.

Почетком 2007. године додијељено му је и највише француско цивилно одликовање, Легија части, јер је, како је истакао предсједник Жак Ширак, остварио најбоље од Холивуда. Исте године му је додељен и почасни докторат на музичком одсјеку Универзитета Беркли.

Поред тога, Клинт Иствуд иако званично има само два брака, има репутацију великог заводника у Холивуду. Из разних веза стекао је седморо дјеце.

Званично по политичком опредељењу је републиканац, али је у фебруару ове године подржао кандидатуру Мајка Блумберга.