latinica  ћирилица
31/05/2020 |  17:32 ⇒ 21:14 | Аутор: СРНА

Симић: Хуманизам побјеђује манипулације

Угледни пословни човјек и хуманиста Славен Ристић, без обзира на све неистине појединих манипулатора неће се одрећи своје доброте да помаже оне којима је помоћ потребна као и свих протеклих година до сада, навео је Перо Симић.
Перо Симић (фото: Перо Симић) -
Перо Симић (фото: Перо Симић)

У колумни за портал "Искра" Симић је упитао "докле смо као народ догурали ако су међу нама најгласнији они који не разумију зашто нам неко жели да чини добро, или је то већ чинио, ако нема никакве личне користи од тога, да ли зато што смо се одвикли од доброте па сматрамо да нас неки људи својом добротом желе да понизе, је ли онда тачно да је лоше бити добар, а да је добро бити лош, јер да је добро бити добар, нико не би био лош".

- Сва та и још безброј сличних питања ових дана поставља сам себи и велики Хуманиста, са великим словом 'Х', Славен Ристић, пословни човјек из Бијељине, добротвор на добром гласу, власник успјешних фирми 'Глобал Балкан' и 'Технички ремонт Братунац', те велике фабрике у Намибији која запошљава, као и у Братунцу, на стотине Срба али и других народа и народности - истакао је Симић.

Он је подсјетио да је на десетине појединаца немоћних и угрожених и организација које је овај велики патриота, по повратку из иностранства у Републику Српску, материјално и на сваки други начин радо помогао.

- Ријеч је о пар милиона евра. То је господин Ристић радио тихо, пуна срца, образлажући то Андрићевом изреком 'живот нам враћа само оно што ми другима дајемо'. И своје хумане потезе објашњавао је изреком да су 'најбоље у човјековом животу његова мала, безимена, незапамћена дјела доброте и љубави'. А управо тако, иза хуманисте Славена Ристића много је безимених и непубликованих дјела његове доброте - нагласио је Симић у колумни.

Оње истакао да посљедњих дана још једна изрека обиљежава Ристића у ово вријеме, након привођења крају епидемије ковид-19, а то је да се "највише лаже после лова и прије избора".

- У то се Ристић управо увјерио у вези са набавком мобилне болнице у чему је посредовао пуна срца, као хуманиста и патриота који жели да помогне својој држави. Посредовао је Ристић преко својих угледних иностраних веза са жељом да помогне држави и народу као патриота и хуманиста, без икакве користи за себе и своје фирме и примисли на то.Десило се да је испорука болнице каснила због недобијања на вријеме дозволе од Агенције за лијекове БиХ. Услиједио је низ административних потешкоћа и кашњења на које Ристић није могао да утиче. Лакше му је, нажалост, било посредовати у набавци болнице него добити дозволу од поменуте Агенције за њен увоз - додао је Симић.

У тај простор, наглашава се у тексту, "ускаче опозиција у Републици Српској и њихова фабрика лажи БН телевизија, власника Владе Тришића, својевремено правоснажно осуђеног на шест мјесеци затвора због утаје пореза".

- Ређају се имена српског политичког башибозлука, опозиционара Станивуковића, Вукановића, Шаровића, Бореновића и других који користе /не/прилику да причу о болници политизују и да путем, прије свега, БН телевизије и њихових истомишљеника из неких федералних медија и њихових медијских манипулација, на сав глас наметну изобличену перцепцију реалности, покушавајући да освједоченог великог хиуманисту Ристића представе као лопова који жели да ушићари на болници заједно са руководством Републике Српске. Управо онако како би они радили да су били у прилици - истакао је Симић.

Он је додао да су тако још једном потврдили да је ријеч о беспризорним манипулаторима који би да лове људске душе, овога пута Славена Ристића.

- Наравно, то им неће проћи ма колико грактали, посебно на БН телевизији која свакодневно промовише стање хаоса у Републици Српској јер у томе, нажалост, види једини начин за остајање на овдашњој медијској сцени - наводи се у тексту.

О својој величини, истакао је Симић, хуманиста Славен Ристић довољно је рекао када се сагласио са одлуком Института за јавно здравље Републике Српске, које је услиједило након "отезања" добијања потребних дозвола за увоз болнице од Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.

- Поред тога, Ристић је потврдио да ће његова компанија путем добављача извршити поврат средстава које је Република Српска дала за болницу уз напомену да је јавна сва документација за набавку ове мобилне болнице. Упркос чињеницама које смо навели, а које поменути опозиционари и њима блиски медији не желе да виде, они покушавају стварати увјерење да је прича о болници прича о некој превари, управо користећи блеф пометње и преваре. Тако покушавају да колико толико ојачају своју лошу предизборну ситуацију, злурадо покушавајући и једног великог хуманисту, патриоту и успјешног пословног човјека именовати лоповом. Понашају се као својевремено комунистичка клика која је прогањала угледне и успјешне пословне људе и домаћине које су називали поспрдно 'кулацима' - наглашава се у колумни.

Симић наводи да то "раде исти они људи који су колико до јуче грактали и пласирали лажи на већ дуже времена највећу компанију у региону у области нискоградње 'Интеграл инжењеринг' и њеног власника Слободана Станковића која је с правом данас понос Републике Српске".

- Код опозиције у Републици Српској, која олако гракће на хуманисте и добротворе, и њихових поменутих медија нема обзира ни према истини, стварности, ни према достојанству грађана и њиховој интелигенцији. Зато их грађани на изборима и кажњавају. Тада ће утихнути и њихове блеф пометње и преваре и медијске манипулације - констатовао је Симић.