latinica  ћирилица
31/05/2020 |  18:35 ⇒ 18:39 | Аутор: РТРС

Tегелтија: Опасни и потпуно непримјерени притисци на правосудни систем

Милан Тегелтија, предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ огласио се саопштењем поводом притисак на рад Тужилаштва БиХ.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

Саопштење преносимо у цијелости:

"Опасни и потпуно непримјерени притисци на правосудни систем.

Поводом изјава и саопштења које протеклих неколико дана долазе од високих политичких представника Станке демократске акције те саме политичке старанке СДА које се односе на рад Tужилаштва БиХ у предмету везаном за набавку респиратора у ФБиХ, без намјере да на било који начин прејудицирам исход истраге и кривичног поступка, поштујући пресумпцију невиности која се односи на сваког грађанина БиХ без обзира какву функцију обављао, морам да истакнем да свједочимо флагрантном, тешком и опасном политичком притиску на правосудни систем, а посебно на рад Тужилаштва БиХ и то како притиску на рад главног тужиоца тог тужилаштва тако и нарад поступајућих тужилаца у појединачном тужилачком предмету.

Очигледно је да се ради о покушају политичке опструкције кривичне истраге и прејудицирања њеног исхода, те покушаја да се под политичким притиском издејствују одговарајуће одлуке правосудних институција. Такође, очито је да су главни тужилац и поступајући тужилац у овом кривичном предмету изложени досад незабиљеженом интензитету политичког притиска, омаловажавања и чак проглашавања државним непријатељима зато што раде свој посао, а њихов посао је провођење истраге и утврђивање свих релевантних чињеница и доказа везаних за појединачни случај.

Позивам политичке представнике СДА, да без икаквог одлагања, престану са оваквим атацима и притиском на правосудни систем, како би правосудне институције могле да обављају посао из своје надлежности у нормалној демократској атмосфери у којој постоји подјела власти, без да их се проглашава непријатељима државе и сл, те им се на тај начин ставља мета и етикета усљед које може доћи и до угрожавања њихове личне сигурности.

У једној демократској земљи тужиоци не би смјели бити под оваквим притиском, то је у демократији незамисливо.

Сасвим сам сигуран да ће Тужилаштво БиХ његова главна тужитељица и поступајући тужиоци, професионално утврдити све чињенице и доказе везане за појединачни случај те донијети тужилачку одлуку засновану на доказима које пробаве током истраге.

Међутим, не смије се допустити да тужиоци радећи свој посао буду стигматизовани у друштву у којем живе и да свој посао раде у условима етикетирања, притисака, напада и несигурности.

То је амбијент у којем сутра свака одлука, каква год да буде, било тужилаштва било суда, сутра перцептивно у јавности може бити протумачена као резултат притиска, а не као плод резултата истраге и доказа, што ће додатно нарушити ионако крхко како повјерење у правосудни систем тако и у државу ининституције уопште.

Због тога, још једном позивам све представнике политичких партија да се уздрже оваквих изјава којима се озбиљно нарушавају основни постулати демократске подјеле власти, владавина права и демократија уопште", стоји у пусму Милана Тегелтије, предсједника ВСТС-а.