latinica  ћирилица
31/05/2020 |  19:11 ⇒ 01/06/2020 | 10:48 | Аутор: РТРС

Додик: Резолуција треба да буде одбачена

Народна скупштина Републике Српске сутра ће на посебној сједници расправљати о Резолуцији о поштовању жртава фашистичког режима и покрета, коју је усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

Захтјев за њено одржавање потписали су посланици клубова СНСД-а, ДНС-а, Демоса, СПС , Уједињене Српске, НДП-а, посланичке групе Социјалистичке партије и два независна посланика.

Резолуција о поштовању жртава фашистичког режима и покрета, донесена недавно у Парламентарној скупштини БиХ, сутра треба да буде одбачена, изјавио је предсједник СНСД-а, Милорад Додик. Он је напоменуо да је Скупштина заказана ради јачања резолуције у вези са геноцидом у Јасеновцу и над Србима, која је у парламенту Српске раније донесена.

- Тог одређења које је Народна скупштина донијела раније нема у томе што су донијели на нивоу БиХ, онда се скрнави положај и омаловажава страдање српског народа, фаворизује се страдање других или изједначавају они који су били на злочиначкој страни и то је нешто што очекујемо да ће Народна скупштина сутра одбацити. Ту њихову резолуцију која неће ни важити, ни имати подршку у Српској - рекао је Милорад Додик, предсједник СНСД-а.

Потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић истакла је да ће Народна скупштина Српске наравно урадити свој дио посла и вратити ствари у свој ток.

- Поигравати се са историјом је нешто што никоме неће помоћи и баца љагу на њих саме који су дигли руку за такву резолуцију - сматра Цвијановићева.

Мирко Шаровић, предсједник СДС-а каже – изненадило га је сазивање посебне сједнице Народне скупштине, јер је владајућа већина у Српској избјегла да осуди усташки покрет и одржавање блајбуршке мисе у Сарајеву, сврставајући се на страну својих коалиционих партнера – ХДЗ-а.

- Гласање за ту резолуцију била је одлична ствар коју смо доле учинили, а њихова апстиненција од гласања их сврстава у ред оних који су предали јасеновачку грађу. У тој резолуцији то је осуђено - навео је Шаровић.

Предсједник НДП-а Драган Чавић је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске једини парламент који је још 2015. године усвојио Декларацију о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у Другом свјетском рату и упутио је у неколико парламената у свијету. О овој теми, сматра, не би смјело да се усвоји ништа што излази из оквира те декларације.

- Жалим што није дошло до једног општег консензуса по овој основи и жалим што је расправа о миси задушници блајбуршким жртвама у по Сарајева послужило као основ за политичке калкупације њених учесника и с бошњачке и српске стране. Није се смјело десити да са српске стране нема јединственог одговора - навео је Чавић.

Из Уједињене Српске очекују тешку расправу и сматрају да су Срби у Сарајеву показали нејединство.

- Ово је тема која је за нас веома битна, али ито тако, тешко је 75 година након Другог свјетског рата да опет говоримо о жртвама и сви ми знамо колико су Срби поднијели жртава у Другом свјетском рату и било какво откопавање тих гробова и прекрајање историје за Србе је увијек болно - истакао је Милан Петковић потпредсједник Уједињене Српске.

У образложењу захтјева за сутрашњу сједницу посланици су навели да је неприхватљив и сам назив резолуције, јер квалификује фашистичке режиме и покрете као агресоре, а не Независну Државу Хрватску, која је званично спроводила систематско исељавање, покрштавање и убијање Срба. Тиме је Представнички дом БиХ, како се наводи у захтјеву, приступио срамном прекрајању историје.