latinica  ћирилица
31/05/2020 |  19:15 ⇒ 01/06/2020 | 10:48 | Аутор: РТРС

Новалић, Солак и Хoџић пуштени на слободу, уз мјере забране

Суд БиХ након маратонског рочишта, које је трајало до раних јутарњих часова, није прихватио приједлог Тужилаштва да се осумњиченим у афери "Респиратори" одреди једномјесечни притвор.

Фадил Новалић, Фахрудин Солак и Фикрет Хоџић пуштени су на слободу, а суд им је одредио мјере забране. Из СДА су експресно позвали Високи судски и тужилачки савјет да покрену процедуру смјене главне бх. тужитељке Гордане Тадић.

Предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија позвао је СДА да престане с опструкцијом истраге и притисцима на Тужилаштво.

Вијест о изласку Новалића, Солака и Хоџића у јавности се појавила чак и прије него што су о одлуци суда били обавИјештени њихови браниоци, а изласком на споредну капију судског комплекса избјегли су сусрет са већином новинарских екипа .

Готово синхронизовано са вијешћу на појединим сарајевским порталима огласили су се и из СДА затијевајући смјену Тадићеве јер су, наводе, одлуком Суда БиХ да одбије захтјев Тужилаштва за одређивање притвора уклоњене све дилеме да је Тужилаштво покренуло политички мотивисан процес.

Но синоћ је, образлажући захтјев за одређивање притвора, бх. Тужилаштво указивало на потребу да се без притисака саслушају бројни свједоци и изврше вјештачење мобилних телефона и компјутерских система с циљем утврђивања брисања садржаја. За Тужиалашто БиХ притвор је био једина заштита опсежне истраге …

- Износ прибављене протуправне користи и кроз токове новца познат је само осумњиченим у овом предмету и другим припадницима групе које Тужилаштво до сада није идентификовало - рекао је Џермин Пашић тужилац Тужилаштва БиХ.

А током ноћашњег седмочасовног рочишта адвокати тројице осумњичених бранили су тезу непостојања било каквих доказа и елемента кривичних дјела из предмета Тужилаштва БиХ, тврдећи да су њихови брањеници противзаконито задржани у притвору.

- Кривична дјела прања новца и друга кривична дјела не само да нису доказана, него шта више нису ни описана. Тужилаштво не посматра догађај у контексту времена у којем се десио, нити у контексту прописа који регулишу рад државних органа - рекла је Васвија Видовић бранилац Фадила Новалића.

Бранилац Фикрета Хоџића Мирна Делалић додала је да неки дијелови из приједлога, на основу којих Тужилаштво тражи притвор можда нису законити

- На законитост се увијек треба позивати , а Тужилаштво није одговорило на то што сам ја рекла - навела је Делалићева.

Одбрана Фахрудина Солака тврди да није противзаконито ни што је суспендовани директор из Федералне управе ЦЗ изузео снимке видео-надзора …

- Видјели сте да у прилог те тезе Тужилаштво није изнијело ниједну примједбу која каже да је то недозвољено, него је паушално, вјероватно због медија то речено - сматра Кадрија Колић бранилац Фахрудина Солака.

Одбрана осумњичених сматра да би поступак био праведан и правичан само уколико би се испитале све јавне набавке у вријеме пандемије, а не само ова. Новалић је у судници рекао да ће сам себи пресудити, ако неко може доказати кривично дјело прања новца. Ухапсити премијера за мене је државни удар, казао је Новалић, који је, како је то у судници лично потврдио, у притвору одбијао храну и пиће.