latinica  ћирилица
31/05/2020 |  19:21 ⇒ 01/06/2020 | 10:48 | Аутор: РТРС

Пореској управи 10.173 захтјева за уплату минималне плате, пореза и доприноса (ВИДЕО)

Влада Републике Српске до сада је обрадила и прослиједила 10.173 захтјева Пореској управи за уплату минималца, пореза и доприноса за предузећа којима је у априлу због пандемије био забрањен рад.
Пореска управа РС - Фото: РТРС
Пореска управа РСФото: РТРС

Поједини привредници тврде да њиховим радницима тај новац још није уплаћен. У Министарству привреде и предузетништва их подсјећају да осим што се пријаве на списак и то буде одобрено треба да предају и захтјев у Пореску управу. Након тога тврде новац ће бити уплаћен за неколико дана.

Бањалучко предузеће Павловић турс бави се превозом путника. Због пандемије вируса корона морало је да обустави рад до 11 .маја. За 115 запослених из Компензационог фонда Републике Српске уплаћена је минимална плата и порези и доприноси за април. Кажу на исплату нису дуго чекали.

- Након обраде није прошло ни пет - шест дана како је радницима уплаћено - рекао је Горан Старчевић, директор Павловић турса.

Више од 80.000 марака за минималац, порезе и доприносе мјесечно у времену кад нису радили предузеће не би могло да исплати. Влада је до сада обрадила 10.173 захтјева. Новац ће бити упаћен за раднике у свим предузећима која због пандемије нису радила. Али није довољно само да се фирме пријаве на списак.

- Уврсте се на списак и ту мисле да су завршили, а треба да се пријаве у Пореску управу да би им новац био исплаћен - истакао је Вјекослав Петричевић министар привреде и предузетништва Српске.

Финансијску помоћ из Компензационог фонда требало би ускоро да добију и предузећа која нису обустављала рад,али им је у априлу промет значајно смањен. Када буду дефинисани услови биће донесена и уредба.

- Критеријуми би требало да буду да је промет пао за више од 30 одсто и да нису отпуштали више од 10 одсто радника - смастра Саша Тривић , Унија удружења послодаваца.

То ће у сваком случају добро доћи многим предузећима. У Павловић турсу тврде, иако су почели да раде 11. маја још немају ни 30 одсто од укупног промета који су остваривали прије пандемије вируса корона .

У ресорном министарству кажу да је могуће очекивати још економских мјера у току године.

- Кад завршимо одређене анализе могуће је очекивати у ходу још мјера помоћи - додао је Петричевић.

Радницима који нису радили до 11. маја из Компензационог фонда биће уплаћени трошкови пореза и доприноса. Онима чија су предузећа имала забрану рада и након овог датума биће уплаћена и минимална плата.