latinica  ћирилица
01/06/2020 |  08:09 ⇒ 09:04 | Аутор: СРНА

Нема чланства у ЕУ без рјешавања косовског чвора

Предсједник Србије Александар Вучић је рекао да нема никакве сумње да без рјешавања косовског чвора Србија неће бити члан ЕУ, те да је то недвосмислена јасна порука ЕУ.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

- Да ли нам се свиђа или не свиђа, то је тако. И ту нас нису лагали - рекао је Вучић.

Он је додао да није велики оптимиста да је могуће пронаћи компромисно рјешење између Београда и Приштине, али истиче да Београд мора да учествује у разговорима и да учини све да се сачува мир и све своје интересе.

- Не видим како можемо да се договоримо. Кога год сам питао шта је решење нико ми није рекао. Сви заколутају очима, јер сви очекују да неко у Србији каже да Косово није Србија - навео је Вучић.

Он је додао да је дошло до другачије расподјеле економске моћи у Европи и свијету и до страховитог раста једне европске силе, што ће, како је оцијенио, по питању Косова и Метохије да доноси тежа питања за Србију.

Он је у више наврата указао да је Њемачка из епидемије изашла са новом снагом.

- Очигледно је да постоји велики сукоб између две западне силе око ситуације у Приштини. Видећемо шта ће бити око њихове владе. Не видимо како и на који начин и о чему можемо да се договоримо, али спремни смо да разговарамо, да решавамо безброј проблема између Срба и Албанаца - рекао је Вучић.

Он је додао да на његово питање шта је рјешење, чује само да нема промјене граница.

- Они чекају да неко у Србији каже да то није Србија, или одрећи ћемо се свега да би нас неко потапшао по рамену - рекао је Вучић за ТВ "Пинк".

Говорећи о новој одлуци црногорске власти да отворе границе са Србијом, Вучић је рекао да су отворене тако да грађани Србије када пређу тамо морају да иду у карантин.

Он је додао да затварање граница из политичких разлога не може да разумије.

Вучић је, објашњавајући брзе тестове на корону које спроводи Црна Гора и неке земље, рекао да би према резултатима тих брзих тестова Србија већ могла да прогласи побједу над вирусом.

- Само да би знали људи - ми на брзим тестовима протекла два дана ниједног заражених немамо. Брзи тестови не хватају корону у сваком случају - каже он.

Он је навео да је Црна Гора отворила границе за грађане Косова, јер их признају као државу, а Србија је том Косову послала тестове на корону.

- И сад је Косово боље од нас - додао је Вучић.