latinica  ћирилица
01/06/2020 |  08:19 | Аутор: СРНА

Мјестимично клизави коловози

У Републици Српској и Федерацији БиХ овог јутра вози се по мјестимично влажним и клизавим коловозима, ситнији одрони су могући на дионицама у усјецима и поред камених косина, а понегдје у котлинама и на планинским превојима јутарња магла мјестимично смањује видљивост.
Путеви - Фото: РТРС
ПутевиФото: РТРС

Из Ауто-мото савеза Републике Српске возачима савјетују максимално опрезну и спорију вожњу.

Због изградње звучног зида измијењен је режим саобраћаја на дионици ауто-пута Бањалука - Прњавор.

Због радова на раскрсници на споју ауто-пута Бањалука - Добој и магистралног пута Јоховац - Руданка, измијењен је режим одвијања саобраћаја на том магистралном путу.

На дионици Модрича један - Вукосавље/Јакеш/ - Подновље - Шешлије - Јоховац - Руданка - Добој - граница Републике Српске/ФБиХ /Каруше/ због радова је измијењен режим одвијања саобраћаја.

Ради укључивања и искључивања механизације која је ангажована на изградњи ауто-пута од петље Јоховац до петље Руданка, измијењен је режим одвијања саобраћаја на дионици магистралног пута Руданка - Добој један.

Због радова на санацији клизишта на дионици магистралног пута Приједор - Козарац, на локалитету Калате, саобраћај се одвија двосмјерно, успорено, обилазницом која се налази уз магистрални пут и регулисан је привременом сигнализацијом.

У току је изградња мале хидроелектране, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута Котор Варош - Ободник.

У току је санација клизишта на регионалном путу Котор Варош - Кнежево, у мјесту Живинице, па су од 7.00 до 17.00 часова најављене повремене обуставе саобраћаја у трајању максимално пет минута.

На регионалном путу Црна Ријека - Бјелајце 8.00 до 16.00 часова обустављен је саобраћај. Послије 16.00 часова саобраћај се одвија наизмјенично једном траком.

Због изградње раскрснице на дионици магистралног пута Горња Вијака један - Дервента и на регионалном путу Горња Вијака један - Горња Вијака два измијењен је режим одвијања саобраћаја.

Због радова на магистралном путу Дрињача - Милићи - Власеница измијењен је режим одвијања саобраћаја, па из АМС возаче моле да возе опрезније и спорије, те да поштују привремено постављену сигнализацију.

У току је реконструкција дионице магистралног пута Чатрња - Градишка, због чега се саобраћај одвија наизмјенично, једном саобраћајном траком.

На дионици магистралног пута Бањалука два - Српске Топлице за вријеме изградње моста преко ријеке Врбас промијењен је режим саобраћаја и регулисан привременом сигнализацијом.

Због деминерских радова на дионици магистралног пута Брод - Оџак у мјесту Клакар Доњи у времену од 8.15 до 15.05 часова повремене су обуставе у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

Због деминерских радова на дионици регионалног пута Дервента - Подновље, на деминерском радилишту "Горњи Божинци" у времену од 8.15 до 15.05 часова повремене су обуставе саобраћаја у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

На регионалном путу Укрина - Клупе у мјесту Шњеготина у току је реконструкција пута и другог моста, због чега се саобраћај на мјесту извођења радова одвија наизмјенично једном траком.

У току је изградња мале хидроелектране "Крупац" на ријеци Жељезници, због чега се саобраћај на дионици магистралног пута Крупац - граница Републике Српске /Богатићи/ на подручју општина Источна Илиџа и Трново одвија наизмјенично једном траком уз постављене семафоре.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини - граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/ забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

На регионалном путу Површнице - Лопаре саобраћај теретних возила је преусмјерен на путни правац Лопаре - Прибој - Бањ Брдо.

Због клизишта, једном траком наизмјенично саобраћа се на регионалном путу Укрина - Горња Вијака, као и на на регионалном путу Шековићи - Цапарде.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица у мјесту Стрике саобраћај се, због клизишта, одвија једном траком наизмјенично.

Због покретања клизишта на локалном путу Сводна - Брезици на подручју општине Нови Град саобраћај се одвија једном траком.

На подручју ФБиХ на магистралном путу Сребреник - Орашје обустављен је саобраћај кроз тунел "Орманица".

Сва возила из правца Тузле и Сребреника преусмјерена су обилазницом у непосредној близини тунела, док су возила из правца Орашја и Градачца преусмјерена на алтернативни правац /раскрсница Орманица - раскрсница Вучковци - Срнице - Буква - регионални пут према Сребренику/.

Путничка возила могу користити и саобраћајницу Срнице Доње - Шпионица.

Саобраћај је због радова обустављен и у тунелу "Винац" на магистралном путу Јајце - Доњи Вакуф и преусмјерен на обилазницу око тунела.

На дионици магистралног пута Зеница - Немила кроз тунел "Врандук" од 5.00 до 21.00 час саобраћа се двосмјерно. Од 21.00 до 00.30 часова возила се пропуштају наизмјенично, док је од 00.30 до 5.00 часова саобраћај кроз тунел обустављен.

За вријеме обуставе возила до 7,5 тона укупне масе могу користити обилазницу кроз насеље Тетово, а возила тежа од 7,5 тона алтернативне правце Добој - Шићки Брод - Сарајево и Жепче - Завидовићи - Олово - Сарајево.

У мјесту Витаљ на дионици магистралног пута Кладањ - Тузла због клизишта се саобраћај одвија наизмјенично, уз регулацију семафорима.

Због радова на мосту преко ријеке Тиње у мјесту Дреник на путу Сребреник - Шићки Брод саобраћа се наизмјенично једном траком.

Због радова на мосту на дионици ауто-пута Високо - Какањ код мјеста Добриње саобраћа се одвија двосмјерно, супротном коловозном траком.

Појачана је фреквенција возила на излазу из БиХ на граничним прелазима Брод и Градишка, а на осталим граничним прелазима нема дужих задржавања.

Држављани БиХ који улазе у Републику Српску, односно БиХ, више не подлијежу мјери изолације у кућној средини нити су обавезни да имају негативан ПЦР тест.

БиХ је отворила границе према Хрватској, Србији и Црној Гори.

Одлука се односи само на грађане те три државе, док држављани осталих земаља у БиХ могу ући уколико имају оправдане разлоге и негативан тест на вирус "ковид-19" не старији од 72 часа.

Улазак у Хрватску и Црну Гору дозвољен је само њиховим држављанима, странцима који имају пријављен боравак и возачима теретних возила.

Србија је отворила своје граничне прелазе за путнички и робни саобраћај без неопходног теста на вирус корона и дозволе комисије.

Имајући у виду огромне напоре које медицински радници у Републици Српској сваког дана улажу да помогну свим обољелима упркос опасности од вируса корона, АМС Републике Српске донио је одлуку да бесплатно пружи услугу превоза возила здравствених радника Српске који остану у квару или им затреба друга врста помоћи на путу на територији Републике Српске и БиХ.