latinica  ћирилица
01/06/2020 |  11:09 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Отворене границе са Србијом, Хрватском и Црном Гором; Гужве на ГП Градишка

Границе БиХ са Србијом, Хрватском и Црном Гором од данас су отворене за грађане ове три земље без ограничења и посебних услова.

Одлука се односи само на грађане те три државе, док држављани осталих земаља у БиХ могу ући уколико имају оправдане разлоге и негативан тест на ковид-19, не старији од 72 часа.

На граничним прелазима Велика Кладуша, Брод и Градишка појачана је фреквенција путничких возила на излазу из БиХ, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.

На граничном прелазу Градишка створила се велика колона возила.

На осталим граничним прелазима нема дужих задржавања.

На граничном прелазу Зубци, Мирко Ћурић, градоначелник Требиња, и Стеван Катић, предсједник општине Херцег Нови, симболично су обиљежили отварање границе између БиХ и Црне Горе, односно Требиња и Херцег Новог.

- Ми смо један народ, а период од два и по мјесеца, током пандемије, био је тажак и мучан - истакли су челници два града.

Нагласили су да треба учинити све да проради економија и да заживи туризам. Ћурић и Катић најавили су иницијативу за укидање наплате путарине између два града.

Држављани БиХ који улазе у Републику Српску и БиХ више не подлијежу мјери изолације у кућној средини нити су обавезни да имају негативан ПЦР тест.

Србија је отворила своје граничне прелазе за путнички и робни саобраћај без неопходног теста на вирус корона и дозволе комисије.