latinica  ћирилица
01/06/2020 |  11:31 ⇒ 11:34 | Аутор: РТРС

Српско јединство исказати одбацивањем Резолуције усвојене у Представничком дому

Из Удружења "Част отаџбине" поручили су да Републици Српској никада није било потребније јединство српског народа као данас када је у току, како су навели, офанзива антисрпске политике у БиХ, те да се то јединство мора исказати и одбацивањем срамне Резолуције о поштовању жртава фашистичих режима и покрета, коју је усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.
Удружење Част отаџбине (фото: facebook.com) -
Удружење Част отаџбине (фото: facebook.com)

Уз оцјену да та резолуција никако није смјела наићи на подршку политичких представника из Српске, ово удружење у саопштењу наглашава да се мора одбацити "покушај перфидног ослобађања кривице усташких злочина над српским народом и изједначавање недужних жртава фашизма са смрћу оних који су те злочине чинили".

"Част отаџбине" је, схватајући да је само јединствено дјеловање на нивоу БиХ до сада омогућавало очување српских интереса и српског идентитета у БиХ, још једном позвало све Србе, како политичке вође, тако и српски народ, да још једанпут искажу врхунски степен јединства у одбрани Републике Српске.

Из овог удружења су позвали политиче вође и српски народ на очување суверенитета и територијалног интегритета Републике Српске у БиХ, али у оквирима изворног Дејтона и оштрим заједничким дјеловањем, као и да не дозволе стварање замешатељства и спровођење неуставних и антидејтонских одлука "уставног" суда БиХ.

У саопштењу се истиче да се наставља са подмуклом кампањом кориштења превласти у Уставном суду БиХ и усвајањем апелације Министарства одбране БиХ којом се одузима имовина ентитета и присваја касарна Војске Републике Српске на њеној територији.

- Поставља се питање где је крај противуставног дјеловања Уставног суда БиХ на штету српског народа? Ми сматрамо да краја нема, али да српско јединство мора стати украј уставном суду и његовом начину дјеловања, уз менторство страног фактора - наводе из Удружења.

Да ствар буде још гора, кажу у Удружењу "Част отаџбине", нема краја ни муслиманском цинизму који подржавају њихови ментори, који покушавају спиновање наводне опасности да Република Српска и њени лидери неће одустати од сецесије и рушења Дејтонског мировног споразума.

- Цинизам лежи у томе да српска оданост изворном Дејтону јесте у томе да ми Срби желимо самосталност која нам је Дејтоном загарантована, а не нужно и независност како они то тенденциозно пласирају с циљем сатанизације српског народа као рушиоца мировног споразума - напомиње се у саопштењу.

Из Удружења истичу да истовремено муслимански лидери, потпомогнути својим господарима из иностранства, упорним покушајима унижавања српских интереса и покушајем одузимања преосталих надлежности, а сада и територије Републике Српске, не престају рушити тај исти Дејтонски мировни споразум, окривљујући за то Србе.

У саопштењу се оцјењује да је методологија дјеловања европских лидера на територији БиХ коначно заустављена буђењем националне свијести српских политичких лидера.

- Одлучном политиком Владе Републике Српске и њеним енергичним дјеловањем протеклих година спријечено је укидање полиције Републике Српске, као и врло опасна централизација правосудног система БиХ - наглашава се у тексту.

У саопштењу се подсјећа да су, након националног заокрета у српској политици, за неко вријеме спријечене даље иницијативе високог представника и ОХР-а на одузимању надлежности Републици Српској.

Али, како додаје Удружење, притисци ЕУ ка реформи правосуђа настављени су кроз дјеловање Валентина Инцка - "високог представника Бошњака", односно БиХ, кроз његове редовне извјештаје драматизацијом политичког дјеловања Срба, због, ето, њихове једноставне жеље да одбране српске интересе.

Из Удружења подсјећају да је српски глас постао важан кроз покретање преговора између некадашњег високог представника ЕУ Кетрин Ештон и тадашњег предсједника Републике Српске, те да је тај мали тријумф, као доказ да је јединство Срба непобједиво, спријечио једнострано, ултимативно и крајње недемократско доношење одлука и покренуло дијалог о реформи правосуђа.

"Међутим, како босански лидери и њихове `међународне валије`, не желе снажну и демократску БиХ већ доминацију над Србима, договорени разговори постају `борба са ветрењачама`", напомињу из Удружења.

У саопштењу се подсјећа да су пропале планове дестабилизације Републике Српске и унитаризације БиХ, структуре наклоњене Бошњацима у ЕУ и САД покушавале надокнадити нередима на улицама ФБиХ и њиховим преношењем у Српску, што је спријечено, захваљујући чврстом ставу Владе Српске, српском јединству, као и постојању српске полиције.

Као доказ немировања муслиманске жеље за доминацијом у БиХ, Удружење наводи примјер одлуке Уставног суда да, на апелацију Бакира Изетбеговића, преиспита датум обиљежавања Дана Републике Српске - Светог Стефана који је до тада обиљежаван више од 20 година, али да је и та одлука ујединила српски народ који је плебисцитом на референдуму одлучио да настави да обиљежава 9. јануар.

- У свјетлу тренутног унутарполитичког сукоба, омогућеног кроз дјеловање пробосанских политичара из Републике Српске, тај исти Уставни суд БиХ оцјеном уставности Закона о пољопривредном земљишту Републике Српске наставља испитивање терена за наставак унитаризације БиХ - напомиње се у саопштењу.

Уз подсјећање да се том одлуком од фебруара 2020. године пољопривредно земљиште Републике Српске сматра имовином БиХ, а не српског ентитета, Удружење наводи да то значи да оно што "муслимански унитарци" нису успјели освојити у борби са српским народом, муслимански лидери незадовољни добијеним у Дејтону, уз помоћ својих господара из ЕУ и САД, желе добити политичким преварама и кориштењем превласти у "уставном" суду БиХ.

Народна скупштина Републике Српске данас на посебној сједници расправља о Резолуцији о поштовању жртава фашистичког режима и покрета, коју је усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

Заказивање посебне сједнице својим потписима затражила је трећина народних посланика који су у образложењу навели да је "неприхватљив и сам назив Резолуције, јер квалификује фашистичке режиме и покрете као агресоре, а не Независну Државу Хрватску која је званично проводила систематско исељавање, покрштавање и убијање Срба".