X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
01/06/2020 |  12:04 ⇒ 17:07 | Извор: СРНА

Чубриловић: Исказати саборност и посвећеност правди и истини

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић позвао је посланике да на данашњој посебној сједници Парламента искажу саборност, толеранцију и посвећеност истини и правди.
Недељко Чубриловић (Фото: НСРС) -
Недељко Чубриловић (Фото: НСРС)

У обраћању на сједници Народне скупштине Републике Српске поводом разматрања Информације о резолуцији поштовања жртава фашистичког режима и покрета Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, Чубриловић је истакао да је тему засједања наметнуо историјски тренутак у којем се налазимо.

- Не знам да ли смо могли изабрати тежу тему за расправу на засједању Народне скупштине. Иако се на први поглед чини да смо ми изабрали тему, што је формално тачно, у суштини није тако - тему је наметнуо историјски тренутак у којем се налазимо, тачније: проблематизовање повода овој посебној сједници, а то је Резолуција Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ о поштовању жртава фашистичког режима и покрета, коју је тај дом парламента БиХ усвојио 15. маја. С обзиром на то, на тежину, озбиљност и одговорност теме о којој расправљамо, од свих нас, народних посланика овог највишег представничког органа законодавне власти у Републици Српској, очекује се да будемо на висини свог положаја и улоге које имамо као изабрани народни представници, да својим ријечима и аргументима који би требало да подупиру те ријечи, допринесемо смиривању страсти и тензија између политичких актера у Републици и пацификацији напетости унутар БиХ, оне и онакве каква је уговорена и овјерена печатима Дејтонско-паришког мировног споразума из 1995. године, а не оне и онакве каквом ју неко замишља и жели - нагласио је Чубриловић.

Предсједник парламента је истакао да је улога и задатак народних посланика и свих представничких тијела народа, па и сваке нормалне, што значи одговорне власти, јесте, и мора бити, активност с циљем рјешавања проблема и налажења најбољих рјешења и за најзамршеније друштвене процесе и политичке односе, а не да посланици, законодавни органи и остали органи јавне власти својим законима, одлукама, закључцима, уредбама, резолуцијама, декларацијама и другим правним и политичким актима и активностима још више компликују односе у нестабилним државама, каква је и БиХ.

- Поменута резолуција Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, чији су садржај, а још више импликације, то јесте оно што се у њој и из ње не види на први поглед, али овдје, у Републици Српској, нико ко има редовно завршено школовање и ко се имало бавио јавним пословима, није толико наиван да не види и не разумије шта њен садржај значи или може да значи. Повод данашњем нашем засједању је управо таква: проблематична и неконструктивна, без обзира на првобитне намјере њених аутора и доносилаца, уз напомену да ми овдје данас не расправљамо о намјерама, него ономе што је, црно на бијело, у форми резолуције, пред нама - указао је Чубриловић.

Он је рекао да жели јасно да каже и поручи, пошто тема расправе нису намјере предлагача и доносилаца Резолуције, него оно што је у њој написано - Резолуција Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ о поштовању жртава фашистичког режима и покрета, с обзиром на њен садржај, а још више на посљедице које ће получити или их је већ получила, сасвим је непотребан политички документ и није га требало усвајати из више разлога.

Јер, иако је Резолуцију, за сад, усвојио само један дом Парламентарне скупштине БиХ, а надам се да је Дом народа истог тог парламента неће ни разматрати а камоли усвојити. Иако је она на снази мање од десетак дана, она је и за толико кратко вријеме већ изазвала бројне неспоразуме и недоумице, тензије и политичке сукобе, учврстила старе и ископала нове ровове подјела и раздора, како у БиХ, тако, и још више, у самој Републици Српској, што ме, као народног посланика и предсједника овог парламента, те предсједника Демократског савеза - ДЕМОС-а, посебно вријеђа и боли.

Он је истакао да не може да се отме утиску да доносиоцу поменуте Резолуције није било доста досадашњих повода и тема за нетолеранцију, нејединство и конфликте, него је, усвајајући једну, најблаже речено, спорну резолуцију, хтио да долије уље на ватру и послије је "гаси бензином".

Чубриловић је нагласио да је због тога и много чега другог увјерен да је поменута резолуција Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ непотребна, нарочито са становишта и из перспективе Републике Српске.

Појаснивши и зашто, предсједник парламента је навео да је Република Српска, ова иста њена Народна скупштина, у претходном сазиву и, наравно, измијењеном персоналном саставу, прије непуних пет година, тачније 22. октобра 2015. године, донијела Декларацију о геноциду Независне Државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата.

Чубриловић је подсјетио да је Декларација објављена у "Службеном гласнику Републике Српске", број 24, од 28. марта 2016. године.

- У тој Декларацији, која је касније преведена на седам свјетских језика /руски, енглески, француски, њемачки, италијански, хебрејски и шпански/ и достављена на свјетски релевантне адресе, речено је све што се требало и могло рећи у једном акту типа и домета декларације, о геноциду који је почињен у Независној Држави Хрватској у Другом свјетском рату и страдању нашег, српског народа у њему - појаснио је Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине је указао да оцјене и ставови изречени у њој, у потпуности изражавају научно и стручно потврђене чињенице, а не баратају са полуистинама и релитивизацијом догађаја из времена Другог свјетског рата и Независне Државе Хрватске, као поменута резолуција Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

- Свака ријеч, реченица, сваки став или оцјена исказана у Декларацији наше Народне скупштине, и данас је актуелна и нема потребе да јој се било шта дода. Ни одузме, наравно. У Декларацији Народне скупштине Републике Српске је јасно и недвосмислено прецизно речено шта је и каква је била Независна Држава Хрватска, над ким и због чега је планирала, организовала и извршила геноцид. У тој држави - а да она није била такозвана, доказала је група истакнутих професора Правног факултета у Београду у књизи под насловом 'Правни поредак Независне Државе Хрватске', објављеној прије двије године. Дакле, у НДХ, која се простирала и на територији данашње БиХ, најбројније, самим тим и највеће, жртве су управо Срби, а највећи број њих је страдао на стратиштима која се данас налазе на простору Републике Српске. Жртава и стратишта, нажалост, било је толико да ни до данас нисмо стигли да све попишемо и достојно обиљежимо, а нека су у претходној држави и републици систематски игнорисана - констатовао је Чубриловић у обраћању у Народној скупштини Српске.

Нажалост, истакао је он, у Резолуцији Представничког дома парламента БиХ, тај злочин над Србима није квалификован онако како је требало и како је то озбиљна наука одавно дефинисала, као геноцид, геноцид Независне Државе Хрватске над Србима, али и Јеврејима и Ромима и због тога је она неприхватљива.

- Наравно, ни у нашој декларацији, нити у било којем другом званичном документу Републике Српске или у документима било које друге српске државе на овим просторима, никад није негирано да су и други народи и националне мањине биле жртве фашистичког усташког режима, али и других квислиншких формација. Управо због тога, српски народ има право, а његови изабрани представници дужност, да се боре за истину о његовом учешћу и доприносу у антифашистичкој борби путем два антифашистичка политичка и војна покрета, те страдању од усташа и осталих снага које су, у мањој или већој мјери, дуже или краће вријеме, служиле нацистичким и фашистичким окупаторима и режимима - рекао је Чубриловић.

Он је оцијенио да није политички некоректно да се каже да нису сви народи у БиХ подједнако партиципирали у антифашистичкој борби, нити су сви подједнако били жртве.

- То је ноторна истина и пред њом нико нема право да устукне, а понајмање ми, данашњи политички представници српског народа у БиХ, а управо то су, из неких разлога и побуда, превидјели неки актери доношења Резолуције у једном скупштинском дому БиХ. Поменута резолуција из Сарајева, нажалост, не испуњава тај, пријеко потребни, елементарни захтјев истине и правде. Она је донесена ради дневно-политичких, усуђујем се рећи и полудневно-политичких интереса и ревизионистичких потреба неких актера из Парламентарне скупштине БиХ - нагласио је Чубриловић.

Он је указао да у поменутој резолуцији Представничког дома парламента БиХ има непотребне лажне симетрије, увеличавања доприноса побједи једних и аболирања од одговорности за злочине других, и то је њен основни проблем, а не намјера да се ода пијетет жртвама усташке Независне Државе Хрватске, што нико нормалан не може и неће избјећи да учини.

Чубриловић је позвао посланике и госте да се максимално, сви заједно, потруде да данашње засједање Народне скупштине не буде претворено у медиј и полигон јевтиног политичког и политикантског надгорњавања и инаћења, од којег ни жртве страдања од фашистичких режима, ни њихови потомци, ни грађани БиХ, ни грађани Републике Српске, неће имати никакву корист, напротив.

- Због тога вас све позивам на саборност, толеранцију и посвећеност истини и правди. Истовремено, користим се приликом да, полазећи од Декларације Народне скупштине Републике Српске о геноциду Независне Државе Хрватске над Србима, Јеврејина и Ромима током Другог свјетског рата, предложим Народној скупштини да, поред осталих ставова и закључака које ће усвојити након расправе, усвоји и став или закључак по којем Народна скупштина не само јасно декларише своју политичку вољу кроз оцјену да Резолуција Представничког дома парламента БиХ није избалансиран политички документ, какав је нужан у сложеним државама каква је и БиХ, због чега га треба вратити њеним ауторима и доносиоцима на озбиљну корекцију и дораду, него и да донесе закључак којим препоручује свим посланицима из Републике Српске и свим политичким странкама са сједиштем у Републици Српској које имају своје посланике у Представничком дому парламента БиХ да, снагом политичког капацитета којим располажу и свог ауторитета, одбаце поменуту Резолуцију и, истовремено, предложе Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ да усвоји Декларацију коју је донијела наша Народна скупштина - нагласио је Чубриловић.

Предсједник Народне скупштине је закључио да би тиме били превазиђени сви неспоразуми о том питању у БиХ, а нико не би био на губитку.