latinica  ћирилица
01/06/2020 |  12:37 ⇒ 13:21 | Аутор: РТРС

Семберија: Усјеви кукуруза у добром стању

Усјеви кукуруза на подручју Семберије у добром су стању. У овом периоду потребно је урадити међуредно култивирање или шпартање, значајну агротехничку мјеру, коју је киша омела. Чим се створе услови, стручњаци савјетују да се овај посао обави, јер може значајно утицати на принос.

Радивоје Јакшић из семберског села Ступањ кукурузом је око 25. априла засијао 50 дунума. Од третмана до сада је урадио заштиту против корова, а чим вријеме дозволи планира да уради и међуредно култивирање како би спријечио да покорица након ових киша отежа ницање усјева.

- Остало је да се уради још међуредно култуивирање. Планирао сам то урадити ове седмице, али вријеме не дозвољава. Надамо се да ће наредни дани бити бољи и повољнији да се уради та агротехничка мјера - рекао је Јакшић и додао - Међуредним култивирањем планирамо да уносимо и минерална ђубрива око 500 килограма по хектару кречног амонијум нитрата.

Већина пољопривредних произвођача обавила је све неопходне мјере заштите за сузбијање широколисних и усколисних корова.

Стручњаци савјетују ратарима да обаве изузетно важну агротехничку мјеру, а то је међуредна култивација. Међутим, због константних падавина протеклих дана треба сачекати да се земљиште осуши и тада ући са механизацијом.

- Међуредном култуивацијом усјева се растреса површински оранични слој земљишта усљед чега се повећава ерација земљишта односно провјетравање земљишта са једне стране, а са друге стране спријечава евапорација односно одавање влаге из земљишта која ће свакако добро доћи биљкама у каснијим фазама зрења нарочито ако наступе сушни услови - навео је Ђорђе Глишић, Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди.

Међуредна обрада је уједно и прилика да се унесе одређена количина азотних ђубрива у земљиште. Најчешће се примјењују кречни амонијум нитрат односно Кан, Ан или Уреа што опет зависи од времена примјене и од типа земљишта односно пх реакциије земљишта.

Препорука ратарима је да обавезно ураде међуредну култивацију чиме се стварају оптимални услови за раст и развој кукуруза како би се обезбиједили високи приноси и квалитетан род. Овај третман може се обавити све док се трактором може ући у њиву, а да се не оштети усјев.