latinica  ћирилица
01/06/2020 |  13:30 ⇒ 13:44 | Аутор: СРНА

Чавић: Никада не бих подржао Резолуцију

Предсједник НДП-а Драган Чавић истакао је да не смије бити компромиса када се говори о страдању српског народа у Другом свјетском рату и да зато никада не би подржао Резолуцију о поштовању жртава фашистичког режима и покрета, коју је усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

- Резолуција је настала као посљедица служења мисе убицама из Независне Државе Хрватске. У Резолуцији нема ријечи о геноциду који је почињен над српским народом - рекао је Чавић у обраћању на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске о овој резолуцији.

Он је подсјетио да у БиХ не постоји јединствено гледање на историју и најтеже је постићи компромис о питањима значајним за све народе.

- Трагично је и срамно да у 21. вијеку неко има храбрости да одржи блајбуршку мису и зато о темама страдања српског народа нема и не смије бити компромиса - додао је Чавић.

Према његовим ријечима, неприхватљиве су квалификације о ХДХ у овој резолуцији, јер нису директне, али нема ни експлицитне осуде блајбуршке мисе служене у Сарајеву.

- Никада не бих пристао на квалификације које нису директне, јер савршено добро знамо како су Срби монструозно страдали. Ко може да подржи документ у коме нема експлицитних осуда? Ја то никада не бих урадио - рекао је Чавић.

Он је нагласио да се мора бити опрезан када се пише документ о страдању српског народа које је било крваво, истичући да је НДХ геноцидна творевина, те подсјетио да је прије пет година у Народној скупштини усвојена Декларација о страдању српског народа.

Он је напоменуо да се у Резолуцији Јевреји, који су страдали у Другом свјетском рату и у НДХ, подводе под остале народе - што је невјероватно.

- Није било снаге да се каже да се осуђује геноцид над Србима, Јеврејима, Ромима и антифашистима. Како је Јеврејима када виде да се воде под остале страдале? - упитао је Чавић и подсјетио да је велики број Бошњака прихватио НДХ.

Он је у Народној скупштини прочитао свједочења о усташким злочинима који су у Другом свјетском рату почињени над Србима у Бањалуци.