X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
01/06/2020 |  13:39 | Извор: СРНА

Тегелтија: Предузети све законске мјере у заштити Тадићеве и њене породице

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија изјавио је Срни да је од главног тужиоца БиХ Гордане Тадић обавијештен да су њој и њеном сину упућене пријетње које угрожавају њихову безбједност.
Милан Тегелтија  (Фото:D.Ć./klix.ba) -
Милан Тегелтија (Фото:D.Ć./klix.ba)

Тегелтија је истакао да је још синоћ тим поводом разговарао са министром безбједности у Савјету министара Фахрудином Радончићем и затражио да "одмах буду предузете све законске мјере у заштити главног тужиоца и њене породице".

- Овакве пријетње и угрожавање личне безбједности носилаца правосудних функција посљедица су политичких етикетирања и таргетирања главног тужиоца и поступајућих тужилаца као својеврсних непријатеља државе и једног народа - упозорио је Тегелтија.

Он је навео да су посљедњих дана изречене "очигледне, флагрантне и изузетно опасне политичке изјаве" усмјерене према носиоцима правосудних функција, посебно према главном тужиоцу и поступајућим тужиоцима тужилаштва БиХ у вези са предметом везаним за набавку респиратора у Федерацији БиХ.

- Оваквим изјавама се, не само врши очигледан политички притисак на правосудне институције у појединачном предмету с циљем прејудицирања исхода кривичног поступка и исходовања одређених одлука, него и ствара атмосфера јавног линча према главном тужиоцу и поступајућим тужиоцима у том кривичном предмету - рекао је Тегелтија.

Предсједник ВСТС-а је истакао да у демократакпј земљи носиоци правосудних фунција свој посао морају обављати "без да их се политички етикетира и таргетира као непријатеље државе или једног народа и на тај начин ствара атмосфера јавног линча према тужиоцима, која може резултирати озбиљним пријетњама по личну безбједност њих и њихових породица, као и у овом случају".

- У демократској земљи такво нешто је апсолутно незамисливо и недопустиво и зато понављам свој позив да се одмах престане са оваквим изјавама и саопштењима према носиоцима правосудних функција, те захтјев свим надлежним институцијама да се хитно истраже све пријетње и угрожавање безбједности носилаца правосудних фунција - поручио је Тегелтија.