latinica  ћирилица
01/06/2020 |  14:23 ⇒ 14:34 | Аутор: СРНА

Србија и Српска - кичма подршке српском народу на Космету и у региону

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да континуирани дијалог између Србије и Републике Српске представља кичму заштите српских државних и националних интереса, те да Србија и Српска стоје заједно у подршци српском народу на Косову и Метохији и свуда гдје је угрожен у региону.
Република Српска и Србија (фото:mojenovosti.com) -
Република Српска и Србија (фото:mojenovosti.com)

Он је рекао да Србија и Република Српска стоје заједно и у противљењу новом таласу угњетавања које се огледа у наметању такозваних мјера реципроцитета и различитих других притисака на српски народ на Космету.

- Србија и Република Српска стоје заједно у заштити српских националних и државних интереса, не само на Косову и Метохији, него и на другим местима где је српски народ угрожен, од положаја у Црној Гори до појединих других делова у региону - изјавио је Ђурић новинарима послије састанка у Београду са предсједником бањалучког Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорадом Арловим.

Он је истакао да континуирани дијалог између Србије и Српске представља кичму заштите српских државних и националних интереса, те да томе доприноси разумијевање које постоји на највишем нивоу између предсједника Србије Александра Вучића и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, али и других чланова руководства Српске, предсједника Жељке Цвијановић и других.

Ђурић је рекао да је посебно значајно то што Србија и Српска заједно обиљежавају све догађаје из своје блиске и даље прошлости.

- На тај начин гарантују и осигуравају да ће у овој, али и будућим генерацијама, бити неговано, не само сећање на српске жртве, него и брижљиво вођење рачуна о очувању српског културног, духовног, језичког и другог индентитета - навео је он.

Према његовим ријечима, то је смисао постојања и Србије и Републике Српске, које могу остварити своју сврху само уколико досљедно и принципијелно дају допринос његовању српског културног, духовног и сваког другог идентитета.

Ђурић је рекао да су Арлов и његов Одбор један од највећих континуираних донатора и помагача српском народу на Косову и Метохији, те да управо бањалучки Одбор и Канцеларија за Космет Владе Србије представљају дио напора руководстава Србије и Српске да то буде и учињено.

Он је посебно захвалио Арлову због највеће акције зближавања српске дјеце са обје стране Дрине, у оквиру које је у претходних неколико година више од 1.000 српске дјеце са Космета посјетило Српску, гдје их дочекују као најрођенију браћу и сестре.

- Показују им лепоте, културу и обичаје, дух Српске и на тај начин стварају трајну и нераскидиву везу са једне стране између будућих нараштаја Српске и српског народа на Космету, али и код не малог броја српске деце на Космету стварају укорењени осећај повезаности са нашим народом преко Дрине - нагласио је Ђурић.

Према његовим ријечима, све што ради Арлов и Канцеларија има за циљ да српски народ живи и дише као један и то је политика која ће се спроводити од Бањалуке до Херцег Новог, Косовске Митровице, Новог Сада и Куманова и сваког мјеста гдје живи српски народ.