latinica  ћирилица
01/06/2020 |  14:39 ⇒ 14:48 | Аутор: РТРС

Маркетинг, етика и оглашавање из угла психолога на Play Media Day 05

Анамарија Вуић говориће на Play Media Day 05 о томе како своја знања из психологије користи у пословним пројектима, те о значају етике у оглашавању.
Анамарија Вуић -
Анамарија Вуић

Анамарија Вуић је тренутно запослена на позицији "account executive" у агенцији Сењор. Након студија психологије, идеју о стварању бољег свијета почела је реализовати у невладином сектору - области дјечијих права. Искуство дуго девет година у волонтирању и раду у "Храбром телефону", довели су је до садашњег посла, који је микс различитих задатака у којима ужива.

Налазите се на позицији account executive. Која задужења ово тачно подразумијева?

- Свиђа ми се што у агенцијама, као што је Сењор, ова позиција подразумијева много различитих задатака - од ових класичних као што су вођење пројеката, комуникација с клијентима, израда бриефова и учествовање у постављању стратегије, до оних слободнијих попут предлагања нових пројеката и осмишљавања идеја. Међутим, независно од позиције, сматрам да је задатак сваког ко ради у агенцији и промоција струке у јавности, па то задужење с радошћу узимам - каже Вуићева.

Како своје занимање, психологију, користите у пројектима на којима радите, и колики је њен значај?

- Психологија као наука, која се бави људским доживљавањем и понашањем је врло примјењива у оглашавању. Дефинитивно ми помаже у бољем разумијевању људи којима се обраћамо, али и колега и клијената. Понекад ми се чини да моја знања из психологије највише долазе до изражаја, када су у питању комуникацијске вјештине - наводи Вуићева.

Постоји ли нешто што Вас фрустрира или нервира у креативној индустрији? Шта бисте вољели промијенити да можете?

- Идеје и пројекти који су сами себи сврха. Сматрам да оглашавање има ту моћну компоненту утицаја на свијет и да има и одговорност да је користи. Иако ту некад знам бити и врло наивна, јер бих вољела да сви размишљају и о том дијелу, јасно ми је да није улога сваког пројекта да буде друштвено одговоран. Под утицајем мислим и на проналажење insighta из стварности човјека, на хумор и креативност

Опишите нам пословни пројекат на који сте највише поносни до сада у својој каријери и зашто?

- Први који бих издвојила је један у којем сам била на страни клијента и заљубила се у Сењор, а то је Ако само проматраш, као да злостављаш јер на једноставан и ефектан начин, приказује врло комплексну тему од које многи бјеже.

Други је Осигурава ваш мир за Винер осигурање - за почетак због одличне заједничке сарадње. А онда је услиједило све остало "сењоровско" - паметно, забавно и квалитетно. Баш како мислим да треба бити, што су касније показали и резултати - каже Вуићева.

Како се мотивишете да увијек дајете свој максимум?

- Иако ово можда неће звучати добро, ипак ћу рећи. Давање максимума је нешто што подразумијевам у послу и мислим да то није увијек добро. Више би ми помогло да знам извагати, гдје би било добро уложити више енергије, а гдје попустити. Али, видим и да то учим с годинама, иако ме понекад страх да ће то значити да одустајем од неких својих идеала, што никако нисам спремна - каже Вуићева.

Шта ћемо моћи чути од Вас на овогодишњем Play Media Day?

- Како се оглашавање може негативно рефлектовати на наше психолошке процесе и здравље, због чега је брендовима у интересу комуницирати етично и шта на крају можемо направити на нивоу креативне индустрије, да кренемо у том смјеру.

Како Вам се чини тренутно стање у регионалној креативној индустрији? Колико заостајемо, или уопште не заостајемо за најразвијеним државама, када је ријеч о овој сфери?

- Према дефиницији, креативност укључује стварање нових идеја и проналажење нових начина за рјешавање проблема. Понекад ми се чини да се то заборави, па различити радови добијају епитет креативних, иако то нажалост нису. Утиска сам да се у регионалној креативној индустрији, трендови више прате него стварају, уз неке изузетке. Генерално фали храбрости и иницијативе, а вољела бих да мјерило квалитете заиста постане креативност са усмјерењем на дугорочне резултате - каже Вуићева.

Анамарију Вуић гледајте 5. јуна на Play Media Day 05 онлајн конференцији.

Другу годину у низу је Адико Банк - банка партнер догађаја, док је овогодишњи Play Media Day подржала и компанија М:тел, Министарство привреде и предузетништва Републике Српске, Делегација ЕУ у БиХ, Амбасада Аустралије у БиХ, као и Сарајевски кисељак и Сара вода.

Још увијек се можете пријавити на Play Media Day онлајн конференцију, а све детаље о котизацијама потражите на https://playmediaday.com/kotizacije/.