latinica  ћирилица
01/06/2020 |  14:44 ⇒ 17:06 | Аутор: СРНА

Додик: Резолуција нигдје не осуђује блајбуршку мису у Сарајеву

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да у Резолуцији о поштовању жртава фашистичког режима и покрета, коју је усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, нигдје нема осуде служења блајбуршке мисе у Сарајеву.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Током расправе у Народној скупштини Републике Српске о овој резолуцији, Додик је рекао да је неприхватљиво да се у овом документу наводи да је Независна Држава Хрватска такозвана, а она то није била.

Он је навео да се у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ дају само смјернице поводом одржане блајбуршке мисе, а избјегавају да општински, кантонални и ентитетски органи реагују на тако нешто.

Додик је рекао да је неприхватљиво да посланици опозиције острашћено говоре у парламенту Републике Српске о томе како ће се ова резолуција доставити међународним институцијама.

- Ово не може бити већи ударац за српску националну историју и српску националну државност - истакао је Додик.

Додик је рекао да као српски члан Предсједништва БиХ неће прихватити да овај документ иде даље, али да не може ни зауставити, јер је мањина у Предсједништву БиХ.

- Срамно је што је капацитет Републике Српске обезбијеђен тамо тако што су два из СДС-а, два из ПДП-а и један из СДА из Републике Српске гласали и дали капацитет, а већинска воља српског народа у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ није поштована - истакао је Додик.

Он је рекао да је све и један документ из јасеновачке грађе који је отишао из Архива Републике Српске враћен.

Додик је предложио да се формира посебна комисија парламента Републике Српске да изврши увид у Архив Републике Српске и да види да ли ти документи овдје постоје, како би се једном скинула лаж опозиције о тој архиви.

- Није изгубљен ниједан документ из јасеновачке грађе, сви су савремено на прави начин обрађени. Сва јасеновачка грађа која је из Архива Републике Српске предата у Музеј Холокауста у Вашингтону је дигитализована и микрофилмована, а њене копије су предате Архиву Републике Српске - истакао је Додик.

Он је рекао да је Музеј Холокауста из Вашингтона предао Архиву Републике Српске око 3.500 колор снимака и 632 микрофилма са више од 35.000 појединачних снимака.

Додик је рекао да ће СНСД предложити да скупштинска делегација оде у Музеј холокауста и сачини извјештај о тој грађи и да се формира нови анкетни одбор Народне скупштине Републике Српске у том погледу.

Повезане вијести:

Додик: Циљ Резолуције да омаловажи страдања Срба