latinica  ћирилица
01/06/2020 |  15:46 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

Нови пројекат са УНДП-ом: Модернизација јавних услуга у Бањалуци

Градоначелник Игор Радојичић и резидентна представница Развојног програма УН-а Стелијана Недера потписали су данас меморандум о разумијевању између Града Бањалука и ове организације, којим је предвиђена модернизација јавних услуга у Бањалуци.

Овај пројекат односи се на унапређења и савремена рјешења у више области - администрација, комунални послови, саобраћај, енергетска ефикасност, и други.

- Потписивањем овог вишегодишњег меморандума, већ лансирамо први позив приватним компанијама, факултетима, академској заједници, невладиним организацијима да се током овог мјесеца пријаве са својим идејама и да предложе конкретне пројекте у области доприноса "паметним градовима" и унапређењу услуга у граду – казао је Радојичић.

Град је област "паметних градова", како је нагласио, поставио као један од четири стратешка циља у Стратегији развоја града, а који значе модернизацију и дигитализацију услуга на различитим нивоима.

- За Град ово ће бити вишеструки допринос, прво што ћемо добити прилику да у разним областима извршимо унапређење, за саме грађане такође, а представљаћемо и узор другим градовима како модернизовати и унаприједити услуге на платформи "паметних градова" – навео је Радојичић и изразио захвалност УНДП-у за финансирање овог пројекта.

Резидентна представница Развојног програма УН-а Стелијана Недера казала је да су дигитална трансформација, иновације и убрзавање позитивних промјена – приоритети како у тренутном, тако и у дјеловању те организације у наредних пет година.

Препознајемо чињеницу да у градовима живи све више и више људи, те стога покушавамо фокусирати наше напоре на урбани развој.

Градови морају гледати у будућност и размишљати о начинима како користити најбоље доступне модерне технологије, јер свако жели да има најбоље услуге превоза, као и најквалитетније јавне услуге које пружају локалне администрације.

- Сигурна сам да ће ова иницијатива бити корисна и занимљива и позвала бих све грађане, компаније и организације цивилног друштва да се пријаве и предложе своје идеје – закључила је она.

УНДП ће за овај пројекат издвојити 135.000 долара, плус учешће Града од десет одсто од овог износа.