latinica  ћирилица
01/06/2020 |  17:15 ⇒ 02/06/2020 | 11:14 | Аутор: СРНА

Дачић и Годфри разочарани одлуком Приштине

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да су одлуке Приштине у вези са такозваним реципрочним мјерама на увоз робе из централне Србије штетне и да отежавају наставак дијалога.
Београд - Дачић - Годфри - Фото: СРНА
Београд - Дачић - ГодфриФото: СРНА

Дачић је на састанку са амбасадором САД у Београду Ентонијем Годфријем подсјетио да је и специјални изасланик америчког предсједника за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел раније позвао самопроглашено Косово да укине једнострано наметнуте таксе и реципрочне мјере.

Шеф српске дипломатије изразио је разочараност посљедњим потезима Приштине у вези са увозом српске робе и условима које с тим у вези поставља, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Годфри је истакао да дијели разочарење у вези са овим потезом Приштине, те је изразио наду да ће ускоро доћи до укидања свих рестрикција и наставка дијалога.

Говорећи о односима у региону, Годфрди је рекао да вјерује да ће Србија и Црна Гора дијалогом доћи до рјешења свих питања, "укључујући и питање пуног отварања граница за све грађане".

Током разговора Дачића и Годфрија изражена је обострана спремност за наставак сарадње у областима од заједничког интереса с циљем оснаживања односа двије земље након стављања под контролу глобалне пандемије вируса корона.

Одлазећа влада у Приштини је у суботу увече, 30. маја, увела додатне трговинске мјере Србији, забранивши употребу докумената за пољопривредне и индустријске производе на којима не пише "Република Косово".