latinica  ћирилица
01/06/2020 |  17:53 ⇒ 17:54 | Аутор: СРНА

Мазалица: Упитан и легитимитет резолуције

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица рекао је данас да је упитан и легитимитет Резолуције о поштовању жртава фашистичког режима и покрета, коју је усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, јер није равноправно заступљен број посланика који су је подржали.
Срђан Мазалица - Фото: РТРС
Срђан МазалицаФото: РТРС

- Многе ствари у Резолуцији су проблематичне са историјског аспекта, али и са политичког јер је чињеница да су за Резолуцију гласали сви Бошњаци у Представничком дому парламента БиХ и само пет посланика из Српске. То значи да није равноправно заступљен број оних који су је подржали из једног и другог ентитета и три конститутивна народа - рекао је Мазалица на посебној сједници Народне скупштине о Резолуцији о поштовању жртава фашистичког режима и покрета.

Он је навео да постоје теме о којима се не може постићи сагласност на нивоу БиХ, међу којима је и закон о празницима.

- Због истог разлога оваква резолуција не може бити усвојена на нивоу БиХ. Чињеница је да је над Србима почињен геноцид, што се не наводи у Резолуцији", нагласио је Мазалица.

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Зоран Видић навео је да грађанима треба доставити Резолуцију да би процијенили о чему је ријеч.

- Међутим, поставља се питање и ко је потписао Резолуцију. Потписао је члан Колегијума Представничког дома парламента БиХ Небојша Радмановић, што показује о каквој принципијелности је ријеч - каже Видић.

Он је упитао до када ће се пребирати по костима предака да би се утврдило ко је већи Србин.

Реагујући на наводе Видића, Мазалица је рекао да је Радмановић потписао Резолуцију јер је члан Колегијума и поштује процедуре, а не зато што је подржава.