latinica  ћирилица
01/06/2020 |  18:28 | Аутор: СРНА

Неће бити литија на Тројичидан

У Црној Гори на Тројичиндан неће бити литија улицама градова, чак ни у оним мјестима гдје се оне традиционално одржавају поводом храмовних слава, због забране масовних јавних окупљања која је још на снази, саопштено је из Митрополије црногорско-приморске.
Литија ка Пљевљима - Фото: Screenshot
Литија ка ПљевљимаФото: Screenshot

Реагујући на објаве више медија о наводном поновном покретању литија, из Митрополије истичу да ће евентуална обнова литија, као вида црквеног и грађанског отпора неуставном и неправедном Закону о слободи вјероисповијести, бити најављена посредством црквених гласила и ове установе.

Из ове митрополије су истакли да у оригиналној изјави за медије барског свештеника, датој медију који је први објавио ту вијест, нема ниједне ријечи о томе да се на Тројичиндан обнављају поменуте литије, те да је очигледно да је ријеч о погрешном разумијевању свештеникових ријечи и учитавању у њих садржаја који није изрекао.

- Он је само подсјетио на вјековни обичај изношења крста Светог Јована Владимира на тај дан и најавио да ће се такав крсни ход обавити и ове године, додавши да се нада да тај дивни догађај може да буде повод властима да допусте наставак литија у цијелој држави - навели су из Митрополије црногорско-приморске.

Из Митрополије су указали да је изношење крста на Румију таквог карактера да тамо не постоје могућности за масовна окупљања.