latinica  ћирилица
01/06/2020 |  19:53 ⇒ 02/06/2020 | 09:05 | Аутор: РТРС

Челници Требиња и Херцег Новог подржали отварање ГП (ВИДЕО)

Првог дана отварања граничних прелаза између БиХ и Црне Горе гужви нема. Да је отварање границе било неопходно, први су поручили челни људи Требиња и Херцег Новог. Срби из Црне Горе огорчени су што према Србији није исти однос као према осталим државама у региону.
Мирко Ћурић и Стеван Катић (ФОТО: Trebinjelive) -
Мирко Ћурић и Стеван Катић (ФОТО: Trebinjelive)

На граничном прелазу Зупци, симболично, сусрет градоначелника Требиња и предсједника општине Херцег Нови.

Отварање прелаза од изузетног је значаја за економију и туризам оба града. И зато, оштра осуда претходне одлука црногорске власти да не отвори границу.

- Није нам било свеједно, али ми смо спремни да пошаљемо поруку тим људима да "ничија није до зоре горјела". Заједно смо, један је народ, а та политика ако не може да процијени да народ жели отворене границе, је њихов проблем. Ја се надам или ће се промијенити одлуке или власт - категоричан је Мирко Ћурић, градоначелник Требиња.

Стеван Катић, предсједник општине Херцег Нови истакао је да су Срби и Црногорци један народ, и како наводи, све оно што се у претходном периоду дешавало у Црној Гори сводило се на причу "завади па владај".

Катић је рекао да су Ћурић и он поново послали помиритељску и братску поруку да два народа морају и требају да сарађују.

Критеријуми за БиХ су у међувремену попустили и граница је отворена, али то није случај са Србијом.

Граница јесте отворена, али уз обавезан карантин.

Одлуком о граници са Србијом црногорска власт Србима шаље поруку да су овдје непожељни, сматрају српски политичари у Црној Гори.

- Не постоји ниједно логично објашњење да Србија, која је водећа држава у региону и спрски народ, као и српски туристи не могу да уђу у Црну Гору - каже Милан Кнежевић, лидер Демократског фронта.

У периоду короне хапшени су владика Јоаникије и свештеници Епархије будимљанско никшићке.

Митрополит Амфилохије саслушаван два пута. У Митрополији су то оцијенили као освету због литија. Чак и ако спорни Закон о слободи вјероисповијести не буде повучен, поручују, без обзира на притиске, литије ће бити настављене.

- Надамо се да ће убрзо кренути. Најављени су из Владе нови преговори. Очекујемо да ће схватити да је закон подијелио народ и да ће повући - казао је свештеник Предраг Шћепановић.

Питање остаје отворено, а неријешена ситуација атак је не само на Србе у Црној Гори, већ, извјесно, и на све њене грађане.