latinica  ћирилица
01/06/2020 |  19:55 ⇒ 22:42 | Аутор: РТРС

Поново успостављен жељезнички саобраћај (ВИДЕО)

Поново је успостављен путнички саобраћај на пругама "Жељезница Српске". На снази су све мјере заштите од ширења корона вируса, али и надзор над њиховом примјеном током превоза. Међуентитетски возови још не саобраћају.
Жељезнички саобраћај - Фото: РТРС
Жељезнички саобраћајФото: РТРС

До уласка у жељезничку станицу и путничка кола и сваки путник морају да прођу дезинфекцију. Без заштитне маске не може се ући ни у жељезничку станицу, ни у вагон.

- Извршена је дезинфекција путничких кола, просторија, приликом доласка у хол станице. Кондуктери воде бригу о размаку између путника - наглашава Небојша Радојчић, директор Секције за саобраћајно-транспортну дјелатност.

Саобраћају возови на свим релацијама од Добрљина до Новог Града, Приједора, Бањалуке, Добоја и Петрова. Првог дана тек понеки путник.

- Један пар ђачких возова нисмо пустили, нема потребе, и овај брзи путнички воз Сарајево-Бањалука-Бихаћ нисмо пустили, значи ентитетски саобраћај није повезан - рекао је Славко Глигорић, в.д.генералног директора "Жељезница Републике Српске".

Од 25 милиона марака, колико Влада годишње субвенционише Жељезнице, девет милиона односи се на путнички саобраћај. Није исплатив, али је потребан, а његов прекид од два и по мјесеца, повећаће губитак.

- С обзиром да су нам приходи од путничког саобраћаја били у некаквој мјери трошкова, тако да надам се да неће то бити велики трошкови - додао је Глигорић.

Данас поново почиње и превоз руде за приједорски "Митал", који је био у прекиду двије седмице. У Жељезницама се надају да ће то допринијети да се оствари шестомјесечни план превоза.