latinica  ћирилица
01/06/2020 |  19:58 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Неопходна заштита домаће производње (ВИДЕО)

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске дјеловаће у оквиру аграрног буџета, како мјерама директне подршке, тако и другим мјерама чији је циљ да се одржи примарна производња и прерађивачка индустрија, рекао је начелник Одјељења за сточарство у овом министарству Младен Стојановић.
Бањалука-Групација "Узгој стоке, производња и прерада меса - месна индустрија" - Фото: СРНА
Бањалука-Групација "Узгој стоке, производња и прерада меса - месна индустрија"Фото: СРНА

Стојановић је навео да у овом мининистарству очекују реакцију Савјета министара у смислу заштите домаће производње, додавши да је овдје сложена државна заједница и да тај механизам мора бити у садејству.

- Министарство ће и убудуће сугерисати Савјету министара, односно Министарству спољне трговине и економских односа на који начин да буде заштићена домаћа производња", рекао је Стојановић новинарима у Бањалуци, гдје је оџана сједница Групације "Узгој стоке, производња и прерада меса – месна индустрија - која дјелује у оквиру Удружења пољопривреде, водопривреде, рибарства, прехрамбене и дуванске индустрије Привредне коморе Српске.

На сједници је првенствено размотрена структура производње у Српској, као и увезивање и унапређење сарадње домаће пољопривредне производње са домаћом прехрамбеном индустријом.

Он каже да тренутно постоје тржишни вишкови живе јунади, свиња и јагњећег меса, те изразио очекивање да ће они бити пласирани на страна тржишта.

Предсједник Привредне коморе Српске Борко Ђурић рекао је да циљ данашњег састанка да се покуша начинити мали искорак у тражењу рјешења како поспјешити и помоћи примарне произвођаче, а при томе обезбиједити сигуран пласман и задовољење интереса прерађивача када је ријеч о месопрерађивачкој индустрији.

Он је додао да је пандемија вируса корона показала колико је важно имати квалитетно организовану домаћу производњу.

Ђурић сматра да држава мора да стане на страну домаће производње и пронађе рјешења да она буде заштићена, путем ригорозније контроле увоза, сузбијањем увозничких лобија или значајнијом финансијском помоћи примарној производњи и прерађивачкој индустрији.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Српске Стојан Маринковић рекао је да је ово можда посљедњи моменат да се предузму мјере да се заштити домаћа производња, те да се вјештачки разједињени ставови преређивача и примарних произвођача коначно приближе.

Он је истакао да постоји прекомјеран увоз и да се без нивоа БиХ, који контролише увоз и извоз не може ништа важније постићи.

Према његовим ријечима, прерађивачи, односно увозници за свој новац могу да купују тамо гдје им је јефтиније, а исто тако примарни произвођачи не могу нешто дати испод цијене и тиме угрозити егзистенцију сваког фармера, домаћинства или фирме.

Он каже да ће Савјету министара бити упућен апел да изађу са мјерама за заштиту домаће производње, а једна од њих је увођење квота, односно увођење прелевмана за готове производе.

Власник фабрике "Тривас" Прњавор Немања Васић рекао је да треба наћи рјешење на два мјеста, једно је Влада Српске, а друго Савјет министара.

- Влада Српске може да буде фактор који ће регулисати понуду и потражњу својим подстицајима, а Савјет министара да потегне оне мјере из своје надлежности, а то је да заштити домаће тржиште, не само сировинске базе, већ и готових производа - рекао је Васић и додао да је неопходно увођење прелевмана како на увоз сировина, тако и готових производа, посебно када је ријеч о земљама ЦЕФТА.

Предсједник Удружења заједнице живинара Српске Предраг Миличић сматра да треба упутити јасне приједлоге и захтјеве Савјету мнистара како би видјели шта је неопходно да се промијени у царинској политици да би домаћа примарна производња имала шансу.

Он каже да је проблем домаћих произвођача меса то што су затворени на малом, сиромашном тржишту, додавши да им само мали излазак на тржиште Хрватске или других земаља ЕУ значи вјетар у леђа.