latinica  ћирилица
01/06/2020 |  21:41 | Аутор: СРНА

Гутерес тражи мирне протесте и уздржаност власти

Генерални секретар УН Антонио Гутерес затражио је од Американаца да мирно протестују због расне неравноправности и прекомјерне полицијске силе, да то чине мирним путем и позвао америчке лидере и власти да их послушају и искажу уздржаност, рекао је портпарол УН Стефан Дужарик.
Антонио Гутерес (Фото: thefrontierpost.com) -
Антонио Гутерес (Фото: thefrontierpost.com)

Дужарик је изјаву дао након таласа демонстрација широм САД у протеклих седам дана због смрти тамнопутог Џорџа Флојда док је био под полицијским надзором у Минеаполису. У појединим градовима, углавном мирни протести прерасли су у грађанске немире.

- Притужбе се морају чути, али морају бити изражене на миран начин и власти треба да искажу уздржаност према демонстрантима. У Америци, као и у било којој другој земљи, разноликост је богатство - нагласио је Дужарик.

Амерички предсједник Доналд Трамп затражио је од Министарства правосуђа и Федералног истражног бироа да истраже смрт Флојда.

Међутим, амерички предсједник се није јавно оглашавао с циљем деескалације кризе. Објавио је неколико порука на друштвеној мрежи Твитер у којима је демонстранте описивао као "насилнике", од градоначелника и гувернера тражио да пооштре свој став и запријетио употребом војске против демонстраната.

Немири су избили прије седам дана у Минеаполису након смрти ненаоружаног тамнопутог Џорџа Флојда док је био под полицијским надзором.

На видео-снимку се види како полицајац Дерек Човин држи кољено на врату Флојда скоро девет минута прије него што је издахнуо. Човин је отпуштен са посла због инцидента и оптужен је за убиство трећег степена.

У више десетина градова широм САД због немира уведен је полицијски час.