X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
01/06/2020 |  21:50 | Извор: СРНА

Чавић: Влада да упути Нацрт закона о дану сјећања на жртве геноцида НДХ

Посланик НДП-а Драган Чавић предложио је у име посланичког клуба ове странке закључак, којим Народна скупштина Републике Српске обавезује Владу Српске да у року од 60 дана упути на разматрање и усвајање у Народну скупштину Нацрт закона о Дану сјећања на жртве геноцида Независне Државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата.
Драган Чавић - Фото: РТРС
Драган ЧавићФото: РТРС

Чавић је предложио и закључак којим Народна скупштина Републике Српске обавезује Владу Српске да у припрему нацрта овог закона укључи стручне сараднике из Академије наука и умјетности Републике Српске, као и представнике грађанских удружења која баштине културу сјећања на жртве геноцида НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата.

Он је предложио и закључак којим Народна скупштина Српске сматра да, након истека готово пет година од усвајања Декларације о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата није реално очекивати да надлежне институције БиХ и Хрватске у догледном времену усвоје законске акте којима би био установљен исти дан за сјећање на жртве геноцида НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата, како је то усвојено у скупштинској Декларацији.

- Једино је реално очекивати да постоји институционални капацитет, као и јавно исказана воља у Републици Српској и Србији да законским актом буде утврђен и уређен овај дан - истакао је Чавић.

Чавић је ове закључке предложио у парламенту Републике Српске током скупштинске расправе о Резолуцији о поштовању жртава фашистичког режима и покрета, коју је усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.