latinica  ћирилица
02/06/2020 |  07:51 ⇒ 10:17 | Аутор: РТС

Трамп објавио мобилизацију војске у САД да заустави насиље (ВИДЕО)

Амерички предсједник Доналд Трамп објавио је мобилизацију припадника оружаних снага како би зауставио нереде и безвлашће.

Претходно, полиција, Тајна служба и војска рашчистили су околину Бијеле куће од демонстраната.

- Ја сам ваш предсједник мира и реда и савезник свих мирољубивих демонстраната - рекао је Трамп, наводећи да је Америка "под опсадом актера лоших намјера".

- Док ово говорим, распоређујем хиљаде и хиљаде тешко наоружаних војника и припадника снага реда да зауставе нереде, пљачке, вандализам, нападе и уништавање имовине - рекао је Трамп, који је одмах послије обраћања нацији отишао до оближње цркве Светог Џона, која се претходне ноћи нашла на мети демонстраната.

Трамп се, са неколицином сарадника, накратко задржао испред цркве држећи у руци примјерак Библије.

Трамп је ову одлуку донио у складу са Законом из 1807. године, којим се омогућава распоређивање америчке војске на територији САД и против америчких држављана. Посљедњи пут, власти су посегнуле за овим актом 1992. године у покушају да зауставе нереде послије убиства Роднија Кинга.

Патроне сузавца и полицајци у опреми за разбијање демонстрација били су довољно убједљив аргумент за учеснике протеста да се удаље од Бијеле куће, непосредно пред почетак Трамповог говора.

Током акције полиције није било озбиљнијих сукоба, јер су демонстранти једноставно устукнули пред силом.

Полицијским снагама и Тајној служни упомоћ је, непосредно пред почетак акције, стигло и осам камиона у којима се налазило по 20 припадника војне полиције.

Истовремено, Пентагон је саопштио да у престоницу САД стиже између 600 и 800 припадника Националне гарде.