latinica  ћирилица
02/06/2020 |  08:30 ⇒ 08:41 | Аутор: sputniknews.com

Грчка плаћа смјештај туристима ако се разболе од вируса корона

Грчка ће платити смјештај туристима који буду позитивни на вирус корона током боравка у тој земљи, изјавио је у портпарол грчке владе Стелиос Петсас.
Грчка - Фото: илустрација
ГрчкаФото: илустрација

- Биће смјештени у хотелу, а трошкове ће сносити држава Грчка. То смо радили у прошлости и наставићемо и даље - рекао је новинарима Петсас, објавили су грчки медији.

Петсас је подсјетио да Грчка плаћа смјештај онима који су дошли у ту земљу и морају да остану у карантину, откад је Грчка затворила своје границе.

- Хиљаде људи прошло је кроз процес карантина - нагласио је Петсас и навео да се тестови на Ковид-19 раде на међународном аеродрому у Атини, а посјетиоци остају у хотелу једну ноћ док не стигну резултати теста.

Затим, како је додао, у зависности од резултата теста на вирус, туристи могу остати у седмодневном карантину или под строгим надзором 14 дана, ако су позитивни.

- Наставићемо с том праксом, с једном разликом. Очекујемо далеко мањи број случајева, а надамо се да их неће ни бити, јер се епидемиолошки циклуси крећу на доле у европским земљама одакле очекујемо туристе - рекао је портпарол грчке владе.

- Наш циљ је да обезбиједимо максималну сигурност за мјештане и туристе - нагласио је Петсас.

Међутим, он није појаснио хоће ли Грчка, поред смјештаја, платити и храну и лијекове туристима позитивним на Ковид-19, пренио је портал Б92.

Подсјетимо, Грчка од 15. јуна отвара границе за туристе из 29 држава, а за улазак у земљу није потребан негативан тест на вирус корона, нити је обавезана боравак у карантину. Ипак, биће насумичног тестирања оних коју пређу границу.