latinica  ћирилица
02/06/2020 |  08:35 | Аутор: РТС

Бугари у нову регионалну кошаркашку лигу зову Грке и Србе

Предсједник Бугарске кошаркашке федерације Георги Глушков је прије десетак дана предложио кошаркашком савезу Сјеверне Македоније формирање заједничке лиге, а сада додаје да би волио да у њој види и клубове из Грчке и Србије.
Кошарка  (илустрација) -
Кошарка (илустрација)

Међутим, на адресу КСС-а за сада није стигао никакaв позив.

Наиме, након вишечасовног разговора са представницима бугарских клубова Глушков је био веома задовољан.

Његов ранији приједлог о формирању заједничког такмичења са тимовима из Сјеверне Македоније је наишао на одобравање.

Међутим, првобитна идеја је у међувремену разрађена, па се поред сјеверномакедонског савеза сарадња на том пројекту нуди и грчком, али и српском кошаркашком савезу.

- Већ радимо напорно на томе. Морамо брзо да се оријентишемо и прикупимо информације. Радим на састанцима са лидерима суседних федерација. Мислим да је рок до 15. јула оптималан за то да се организујемо. Међутим, тек тада ће бити тешко, јер ћемо морати да радимо на прављењу календара. Постоје могућности да се укључе грчки и српски тимови, јер имамо добре односе са овим земљама - рекао је Глушков после састанка а преноси портал dsport.bg.

Како сазнајемо, тим поводом у Кошаркашки савеза Србије до сада није стигао никав позив БФБ-а, нити је било сличних најава.

Српски клубови већ играју у регионалној АБА лиги.

У првој, недавно на 14 тимова проширеној ће их у наредној сезони бити укупно пет (Црвена зведзда, Партизан, ФМП, Мега и новајлија Борац из Чачка), док ће у АБА 2 лиги наредне сезоне наступати Динамик, ужичка Слобода и Златибор из Чајетине.

Зато ова најава из Софије може изгледати чудно, па и узалудно, јер се отвара питање који би то клуби могли да узму учешће у тој новој лиги с обзиром на усмјереност ка Јадрану, али и не баш сјајне финансијску ситуацију у добром дијелу њих из унутрашњости.

Додајмо и то да на простору Балкана постоји и Балканска лига, у којој од 2008. наступају тимови из Албаније, Сјеверене Македоније, Бугарске, Казахстана и тзв. Косова.