latinica  ћирилица
02/06/2020 |  09:11 ⇒ 10:17 | Аутор: РТРС

Стратешки план за сарадњу са дијаспором - оквир за унапређење и развој односа

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић рекао је у нашем Јутарњем програму да је циљ Стратешког плана за сарадњу са дијаспором унапређење и развој односа са дијаспором на институционалном нивоу.

Клокић је рекао да овај документ предвиђа значајно унапређење и развијање односа које треба да се одвија на институционалан, свеобухватан и координисан начин.

Навео је да План предвиђа јачање сарадње кроз унапређење и подизање квалитета комуникације са дијаспором, подизања свијести у домаћој јавности о значају дијаспоре, очување националног идентитета путем заштите културног и духовног идентитета, те промоцију културних достигнућа Републике Српске.

Клокић је рекао да је један од најзначајнијих циљева економска сарадња и повезивање, како би се подстакао економски и привредни развој и размјена. Додао је да Стратешки план предвиђа и сарадњу у области науке и иновација, те областима омладине и спорта.

Клокић је рекао да је Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу, у координацији са другим министарствима, у обавези да изради Акциони план за спровођење поменутог плана, који ће дефинисати конкретне кораке и мјере које ће појединачне институције предузимати како би се остварили постављени циљеви.

Шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић рекао је да је Стратешки план за сарадњу са дијаспором веома значајан, те да су представништва Српске имала прилику да допринесу изради овог документа као институционалног оквира за дјеловање.

- Нама је било значајано да се у ову стратегију унесе значај клутуре, језика и ћириличног писма, што ми већ дуже вријеме спроводимо, не само кроз отварање школа српског језика већ и кроз очување традиције - рекао је Филиповић за РТРС.

Он је истакао значај привредне сарадње, наводећи да у тој области Представништво Републике Српске у Аустрији има активну улогу, не само у односима са аустријским привредницима, већ и са дијаспором која инвестира у Српску.

Филиповић је нагласио да овај план ствара оквир за дјеловање, посебно у привлачењу инвестиција.