latinica  ћирилица
02/06/2020 |  09:52 ⇒ 09:56 | Аутор: Независне

Нови систем надзора: Kладионице без "лова у мутном"

И поред знатног повећања прихода, Република Српска у "сивој зони" игара на срећу још губи милионе марака на годишњем нивоу, процјењују у Министарству финансија. У пракси то значи да већина приређивача игара на срећу и даље успијева да прикрије добар дио својих прихода.
Спортске кладионице - Фото: РТРС
Спортске кладионицеФото: РТРС

Једини начин да се то избјегне, а игре на срећу потпуно легализују је онлине надзор и увезивање свих апарата, терминала, кладионица, томбола и интернет игара.

Како би Министарство финанасија Републике Српске стекло потпуни увид у комплетно пословање свих пиређивача игара на срећу и свих игара прије десетак дана на снагу је ступио Правилник о увођењу рачунарског система за надзор над припређивањем игара на срећу (РАС).

У том ресору тврде да Закон о играма на срећу још није постигао пуни ефекат управо због недостатка онлине контроле приређивача који и даље користе сваку "кривину" да заобиђу прописе и сакрију приходе.

- Сумњамо да садашњи софтвери које користе приређивачи омогућавају да се много тога сакрије, а РАС ће то у потпуности спријечити. Комплетно праћење и увезивање приређивача значи да ће све што раде бити видљиво и да ћемо на тај начин стати на пут илегалцима - истичу у Министарству финансија.

Сматрају да управо због досадашњег коришћења софтвера који нису били одобрени у том ресору и које наши инспектори нису могли у потпуности да прате, али и правилником дефинисаног уступања јавних овлашћења, РАС мора бити повјерен домаћој, кредибилној компанији која ће тај посао моћи успјешно да изнесе. Јавна набавка на којој ће бити изабран најбољи понуђач тек треба да буде расписана, али је већ сада јасно да је за државу овај концепт много ефикаснији и јефтинији, умјесто алтернативе да купује скупе софтвере и запошљава ИТ стручњаке.

Због тога, али и неких других рјешења које Правилник предвиђа, приређивачима игара на срећу РАС се у старту није допао. У плаћеној, медијској кампањи Асоцијација легалних припређивача игара на срећу (АЛПИС) жали се на додатне трошкове, на нових 700 КМ мјесечног издатка по уплатном мјесту, иако се та бројка нигдје у Правилнику не спомиње. Оно што је званично прописано је 100 КМ мјесечне накнаде за коришћење новог рачунарског система по уплатном мјесту и 40 КМ по апарату. Из Министарства финансија одбацују и све примједбе о доступности личних података приређивача игара на срећу, добитника, као и њихових рачуна.

- Лични подаци и Законом и Правилником су заштићени и њихова тајност је загарантована", кажу у Министарству финансија.

Из Републичке управе за игре на срећу кажу да Српска слиједи праксу развијених земаља које већ имају потпуну контролу уплата и исплата у тој области и да ће РАС заокружити ефекте новог Закона о играма на срећу који су, тврде, већ видљиви.

- Колику је корист донио нови Закон најбоље говоре бројке. Примјера ради, у фебруару ове године приход од приређивања игара на срећу, наградних и забавних игара и пореза на добитке, износио је 4,7 милиона КМ, што је рекордан износ за један мјесец. Такође, укупан приход у 2019. био је око 43 милиона КМ, што је 54 одсто више у односу на 2018 - каже в.д. директора Управе Александар Дошић.

Он наглашава да је стални раст прихода од игара на срећу праћен и смањењем обима илегалног приређивања, као и сузбијањем сиве економије у Републици Српској, чему су допринијеле контроле Републичке управе за игре на срећу.

- У прилог томе иде податак да је у току 2019. године издато 135 прекршајних налога у износу од 812.300 КМ, док је годину раније, када је на снази био стари закон, издато 38 прекршајних налога у укупном износу од 115.500 КМ - каже Дошић.

Није ни чудо што приређивачима игара на срећу и сама најава додатних контрола прије више од годину дана није одговарала, па су у кампањи против новог Закона најављивали масовна отпуштања радника и затварање кладионица. Од најављених на хиљаде отказа на крају није било ништа, па и сада велика већина сасвим нормално ради.

Новим Законом о играма на срећу уведен је и међународни стандард одговорног приређивања, што у пракси значи обавезу приређивача да усмјере одређена средства за спречавање зависности од коцкања, односно да финансирају психолошка савјетовалишта, како је то уређено у развијеним земљама.

Закон садржи и јасне забране које се тичу малољетника и њиховог учешћа у играма на срећу, али и даје јасна упутства поступања у складу са прописима о спречавању прања новца и финансирања тероризма.

Предвиђено је и да дио средстава прикупљених новим Законом о играма на срећу буде преусмјерен за пронаталитетну политику у Републици Српској.