latinica  ћирилица
02/06/2020 |  10:07 | Аутор: СРНА

Суфинансирање вантјелесне оплодње повећано са 2.500 на 4.000 КМ

Град Бањалука објавио је данас јавни конкурс за додјелу једнократне новчане помоћи брачним паровима за суфинансирање трошкова једног поступка вантјелесне оплодње, за коју ће из градског буџета бити издвојено 100.000 КМ, с тим да ће појединачни износ за суфинансирање овог процеса умјесто досадашњих 2.500 КМ, бити повећан на 4.000 КМ.
Вантјелесна оплодња - Фото: РТРС
Вантјелесна оплодњаФото: РТРС

Према условима конкурса, у моменту подношења пријаве на конкурс један од брачних супружника мора да има пребивалиште на подручју Града Бањалука у непрекидном трајању од четири године и дуже, за разлику од претходног гдје су тај услов требало да испуњавају оба супружника.

Конкурс је отворен до 2. јула, а могу се пријавити жене до 42 године старости са пребивалиштем на подручју Бањалуке, које су искористиле право на све поступке биомедицински потпомогнуте оплодње на терет средстава Фонда здравственог осигурања Републике Српске, а да нису раније оствариле право на додјелу једнократне новчане помоћи код Града Бањалука.

Пријаве на конкурс са потребном документацијом достављају се Одјељењу за образовање, здравство, омладину и спорт Града Бањалука.

Све информације у вези са јавним конкурсом могу се добити код самосталног стручног сарадника за здравство, путем телефона број: 051/244-444, локал 710, или директно – у канцеларији број 23.

У Одјељењу за образовање, здравство,омладину и спорт Срни је речено да су ове године донијели измјене Правилника о додјели средстава за подршку пронаталитетној политици Града Бањалука у погледу износа средстава за ове намјене и пребивалишта на подручју Града Бањалука, а све у циљу да се унаприједи тај процес односно да се помогне паровима који имају проблеме да то ријеше на најбољи начин и стекну потомство.

Према подацима овог одјељења, Град Бањалука је посљедње двије године подржао све пријављене и валидне захтјеве за вантјелесну оплодњу, којих је прошле године било осам, а 2018. године 35 захтјева.

Из Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт наводе да је извјештаје о утрошеним средствима из 2018. године до данас доставио 21 подносилац захтјева, од којих је код седам лица процедура асистиране репродукције успјешно обављена и рођено је осам беба.