latinica  ћирилица
02/06/2020 |  10:48 | Аутор: СРНА

Предићева "Косовка девојка" у Старом двору од 6. јуна

Слика "Косовка девојка", ремек-дјело Уроша Предића, биће изложена за јавност у Старом двору, у Београду, од 6. јуна до 29. јуна, и то након 15 година, рекао је замјеник градоначелника Београда Горан Весић.
Слика Уроша Предића "Косовка дјевојка" из 1919. - Фото: илустрација
Слика Уроша Предића "Косовка дјевојка" из 1919.Фото: илустрација

Предић је на слици "Косовка девојка" приказао бојиште непосредно послије Косовске битке 1389. године, а кроз насликани лик рањеног јунака Павла Орловића приказани су сви јунаци Косовског боја.

- Безимена девојка која га поји симболише сачувану част отаџбине и продужетак живота - навео је Весић.

Ову слику, која је била у депоу, у форми поставке "Изложба једне слике" изложиће Музеј града Београда у сарадњи са градом, на иницијативу Весића.

Изложба ће бити отворена за јавност радним данима од 17.00 до 19.00 часова, као и викендом од 10.00 до 16.00 часова.

Весић је рекао да, нажалост, Предићева "Косовка девојка", која представља право национално благо Србије, није једина која се налази у депоима, далеко од очију јавности.

- Посетиоце ће током трајања поставке кроз историју настанка слике, као и њен значај водити кустоси. Сама слика, која у српској свести носи национални и иконографски карактер, биће у посебним безбједносним условима током излагања - рекао је Весић за Курир, након чијег текста о овој слици је и одлучено да буде изложена У јавности послије 15 година.

Ремек-дјело Уроша Предића настало је 1919. године, по наруџбини Кола српских сестара.

Музеј града Београда је досад промијенио десетак адреса, а у плану је да се за три године пресели у нове просторије, гдје би требало да "Косовка девојка" добије третман као што га има Мирослављево јеванђеље у Народном музеју.

Нови директор Музеја града Београда Јелена Медаковић јуче је најавила да је идеја да слика "Косовка девојка" нови дом пронађе у Конаку кнегиње Љубице.