latinica  ћирилица
02/06/2020 |  11:57 | Аутор: sputniknews.com

"Дејли телеграф": Најгоре љето у америчкој историји

Оно што се тренутно дешава у Америци највише подсјећа на 1968. годину када су убијени Мартин Лутер Кинг и Роберт Кенеди, пише “Дејли телеграф“, наводећи да су у Америци наступила можда најгора времена.
Минесота - сукоб - Фото: Screenshot/YouTube
Минесота - сукобФото: Screenshot/YouTube

У Сједињеним Државама су у току протести и разарања и то све због масовне незапослености и економске кризе. Ако се на то дода и до сада незабиљежена пандемија и ограничења људских права, чега није било ни у вријеме рата, неповјерење према власти може се поредити с временом Вотергејт афере, а имајући у виду нападе на слободне медије, сва је прилика да ће 2020. ући у историју као најгора година, пише новинарка британског листа Роза Принс.

Ово није први пут да Америка западне у кризу, наводи се у тексту. Ауторка чланка подсјећа на грађански рат, убиство Абрахама Линколна, Џона Кендија. Ипак, паралелу види с 1968. годином када су убијени Мартин Лутер Кинг и Роберт Кенеди и када су протести Американаца због грађанских права наишли на оштар одговор полиције.

И то је била изборна година, када су кандидати – Ричард Никсон и Кенедијев насљедник Хјуберт Хамфри водили такође отровну кампању као сада Доналд Трамп и Џо Бајден.

У исто вријеме у Вијетнаму је дневно гинуло 50 Американаца. Данас од вируса корона умире више од хиљаду људи дневно, па је тако за четири мјесеца од Ковида 19 у Америци умрло дупло више људи него за 14 година рата.

Могуће је и да су војници 1968. године из Азије донијели грип од којег је страдало око 100.000 људи, али поред осталих катаклизми у свијету то је остало непримијећено. Узгред, тада никакав карантин није био уведен, школе и ресторани су радили, млади су ишли на Вудсток, констатује се у тексту.

Ауторка чланка истиче да су немири данас избили послије још једног убиства Афроамериканца и указује да је тајминг идеалан за атмосферу протеста – почиње трећи и четврти мјесец самоизолације, а “загушљиви станови током љета не дају човјеку да дишу – баш као полицајац убијеном - наводи се у чланку, уз алудирање на то како је Афроамериканац Џорџ Флојд преминуо.

Људи осјећају безизлазност, многи су остали без посла, сваки десети Американац каже да није сасвим сит. Стопа незапослености је близу оној из времена Велике депресије када су људи с породицама путовали по земљи у потрази за послом.

И мада је америчка привреда сада знатно јача него 2008. године, ипак ће се дуго још опорављати послије ове ситуације, конастатује ауторка “Дејли телеграфа“.

- Пандемија, незапосленост и безнадежност, протести, полицијски час, пљачке и немогућност или одсуство жеље политичке класе да предложи рјешења – то је комбинација неуспјеха и лошег понашања. Чини се да су у Америци наступила најгора времена - закључује Пирс.