latinica  ћирилица
02/06/2020 |  13:02 | Аутор: СРНА

Билећа добила библиотеку на отвореном

Билећа је данас добила библиотеку на отвореном, а постављањем двије кућице са књигама за одрасле и дјецу свим љубитељима писане ријечи омогућено је да уживају у омиљеном штиву, а уједно се на овај начин промовишу књига и читање.
Билећа - библиотка на отвореном - Фото: СРНА
Билећа - библиотка на отвореномФото: СРНА

Библиотека на отвореном налази се у главној билећкој улици, у непосредној близини Народне библиотеке "Владимир Гаћиновић", која је и зачетник ове идеје.

Директор Народне библиотеке "Владимир Гаћиновић" Ирена Дунђер рекла је новинарима да се идеја за оваквом библиотеком јавила током ванредног стања због вируса корона, а сада је спроведена у дјело, истакавши да овакве библиотеке постоје већ деценијама широм свијета.

- Циљ библиотеке на отвореном је промовисање књиге и читања, као и да омогућимо нашим грађанима да док шетају, сједну на клупу, прочитају књигу или да је понесу кући и прочитају - рекла је Дунђерова.

Она је додала да, иако библиотека на отвореном нема чланску карту и бесплатна је, ипак је пожељно да се књиге након читања врате и да они који су у могућности поклоне књигу библиотеци.

- Ово је библиотека свих нас и од тога колико је будемо чували зависиће колико ће она трајати - рекла је Дунђерова.

Славица Перућица, која је креативно осликала кућице за књиге, каже да јој се свидјела идеја о библиотеци на отвореном, те да је задовољна што је могла нешто да поклони свом граду.

- Надам се да ће Билећани знати то да чувају, да ће долазити и читати, али и поклањати књиге - рекла је Перућица.

Менаџер општине Билећа Михајло Вујовић изјавио је да радује чињеница да је Народна библиотека уложила труд да направи ове кућице и позвао Билећане да поклоне књиге ако су у могућности.

- Библиотекар Радмила Шиник данас је поклонила своју књигу у отворену библиотеку. "Улагати у дјецу и знање се увијек исплати - истакла је Шиникова.