latinica  ћирилица
02/06/2020 |  13:15 ⇒ 13:15 | Аутор: СРНА

Око 2.200 пословних субјеката пријавило се за градске субвенције

Око 2.200 пословних субјеката са подручја Бањалуке пријавило се за олакшице и субвенције, у оквиру првог пакета помоћи предузећима погођеним епидемијом вируса корона, вриједног близу 3,5 милиона КМ.
Градска управа Бањалука (фото: banjaluka.rs.ba) -
Градска управа Бањалука (фото: banjaluka.rs.ba)

Према подацима надлежних служби, највише пословних субјеката пријавило се за субвенцију комуналне таксе за истицање пословног имена.

Из Одјељења за привреду наводе да су до сада издали укупно 511 рјешења за ову врсту субвенције пословним субјектима којима је рад био забрањен, отежан или ограничен.

- Према одлуци Скупштине града од 10. априла, пословни субјекти којима је био забрањен рад због епидемије вируса корона, имају право на субвенцију комуналне таксе за истицање пословног имена за март, април и мај, а они којима је рад био ограничен или им је било отежано обављање дјелатности, имају право на субвенцију 50 одсто износа за наведена три мјесеца - саопштено је из Одјељења за привреду.

Када су у питању олакшице за плаћање закупа јавних површина, из Одјељења за комуналне послове истичу да се за ову врсту олакшице до сада пријавило педесетак привредника, док је издато 15 рјешења.

Истовремено, 110 пословних субјеката, који послују у неком од градских простора, до сада се пријавило за ослобађање од плаћања закупнина.

Из Градске управе наводе да је до сада, надлежно одјељење издало 45 рјешења за ослобођање од плаћања закупнина.

С друге стране, више од 20 привредника одлучило је да искористи понуђену субвенцију за подизање кредита без плаћања камата /цјелокупан износ камата сноси Град/, а које намјеравају подићи како би поново покренули пословну активности након мјесеци нерада због епидемије вируса корона.

Сви привредници који желе да се пријаве за неку од олакшица то могу учинити до краја ове године, осим за одобравање мораторијума на отплату дуга, гдје је крајњи рок за пријаву 30. јуни 2020. године.

Вриједност сета градских субвенција износи између три и три и по милиона КМ, а уз поменуте субвенције, велики дио поменуте суме – око милион КМ, одвојен је за помоћ пољопривреди, односно за прољетну сјетву, набавку пољопривредне механизације и претварање земљишта.