latinica  ћирилица
02/06/2020 |  13:37 ⇒ 14:05 | Аутор: РТРС

Маричић: Подносити потпуне захтјеве за исплату најниже плате и доприноса

Пореска управа Републике Српске обрадила је све до сада пристигле потпуне захтјеве за исплату најниже плате за април и уплате доприноса на ту плату пореских обвезника којима је било забрањено обављање дјелатности или су престајали са радом у априлу, рекао је директор Пореске управе Горан Маричић.
Горан Маричић - Фото: РТРС
Горан МаричићФото: РТРС

Маричић је рекао да је, закључно са данашњим даном, Пореска управа обрадили захтјеве на укупан износ од око 18 милиона КМ за око 24.000 радника и те податке прослиједила Министарству финансија Републике Српске.

- Број поднесених потпуних захтјева пореских обвезника, којима је било забрањено обављање дјелатности или су престајали са радом у априлу, и даље је недовољан, због чега поново апелујемо пореске обвезнике који испуњавају услове из Уредбе, а који се тичу исплате најниже плате и доприноса за април 2020. године, да поднесу Пореској управи потпуну писану изјаву са захтјевом на којем ће навести и текуће рачуне радника, а све како би што прије биле исплаћене плате за април 2020. године за преостали број обвезника који још увијек нису поднијели захтјеве - рекао је Маричић.

Маричић наглашава да рок за подношење захтјева истиче 10. јуна, односно сљедеће седмице, те да порески обвезници не чекају посљедњи дан како би својим радницима омогућили да добију минималну плату и доприносе на плату за април, већ да буду одговорни и солидарни и омогуће им то и прије предвиђеног рока.

Из Пореске управе аплејују на пореске обвезнике који остварују право на основу Уредбе са законском снагом о пореским мјерама за ублажавање економских посљедица насталих усљед појаве вируса корна, да подносе потпуне захтјеве за исплату најниже плате за април и уплате доприноса на ту плату, пошто је евидентиран значајан број непотпуних и неадекватних захтјева, што успорава и отежава њихову обраду и захтијева понављање тог веома једноставног поступка.

Подсјећају да правна лица и предузетници који испуњавају услове пошаљу потписану и овјерену изјаву на електронске адресе или факсом.

- Било је и случајева гдје су порески обвезници који су у априлу одјавили раднике или своју предузетничку дјелатност, подносили захтјеве за исплату најниже плате за април и уплате доприноса на ту плату, што није у складу са поменутом Уредбом, а што додатно успорава обраду захтјева. И поред свега тога, а како би што прије извршили своју обавезу, службеници Пореске управе Републике Српске раде у двије смјене и у дане викенда, те смо као резултат тако преданог рада успјели обрадити све до сада пристигле потпуне захтјеве пореских обвезника који се налазе на списковима које достављају надлежна министарства, а на којима су порески обвезници којима је било забрањено обављање дјелатности или су престајали са радом у априлу - каже Маричић.

Из Пореске управе подсјећају и да је организована бесплатна електронска конференција на тему "Попуњавање изјаве са захтјевом за исплату најниже плате са доприносима за запослене и за носиоца самосталне дјелатности за април 2020. године". Снимак је постављен и на званични Јутјуб канал Пореске управе, тако да сви који имају било какве дилеме могу да се информишу.

- Службеници Пореске управе су били на располагању пореским обвезницима, а прије свега књиговођама и рачуновођама, како би отклонили све њихове евентуалне дилеме или нејасноће у вези реализације ових пореских мјера, а што је још један показатељ да је Пореска управа увијек на услузи пореским обвезницима - наглашава Маричић.