latinica  ћирилица
02/06/2020 |  13:49 ⇒ 14:07 | Аутор: РТРС

Доступнији подаци о дефицитарним занимањима у Српској

Министарство просвјете и културе Републике Српске унаприједило је андроид апликацију "Водич кроз занимања" садржајима о свим дефицитарним занимањима на нивоу јединица локалне самоуправе, односно средњих школа које их уписују, ради још боље доступности свих података о тим занимањима и погодностима за ученике који се ове године опредијеле да их упишу.
Министарство просвјете и културе - Фото: РТРС
Министарство просвјете и културеФото: РТРС

- Апликација "Водич кроз занимања" омогућава ученицима основних школа и њиховим родитељима приказ плана уписа у свакој средњој школи у Српској, као и описе свих занимања, укључујући статистичке податке Завода за статистику Српске, а сада и са додатним напоменама о дефицитарним занимања за школску 2020/2021. годину у школама у којима су она заступљена, те могућностима које ученици имају приликом уписа ових занимања - речено је Срни у ресорном министарству.

Из Министарства подсјећају да ће Влада Српске свим ученицима који се у школској 2020/2021. години опредијеле за упис дефицитарних занимања на нивоу локалних заједница обезбиједити новчану накнаду од 100 КМ мјесечно, те сносити трошкове превоза.

- Министарство просвјете и културе је с циљем унапређења повезаности образовања и тржишта рада, а приликом креирања уписне политике за прве разреде средњих школа, водило рачуна о дефицитарним занимањима за подручја свих јединица локалне самоуправе у којима се налазе средње школе. Према томе, а у складу са исказаним потребама тржишта рада у локалним заједницама, те установљеној дефицитарности одређених занимања, утврђена је листа ових занимања по јединицама локалне самоуправе, односно средњим школама - наводе из овог министарства.

У складу с тим, додају из Министарства, у бањалучким средњим школама је ријеч о занимањима зидар, армирач-бетонирац, пекар, месар, бравар-заваривач, те техничар моделар обућар.

- Осим у Бањалуци, занимање бравар-заваривач је дефицитарно и у Челинцу, Приједору, Котор Вароши, Модричи, Козарској Дубици, Добоју, Петрову, Броду, Дервенти, Шамцу, Бијељини, Лопарама, Зворнику, Шековићима, Милићима, Братунцу, Рудом, Гацку, Невесињу и Билећи - појашњавају у Министарству.

Занимање електричар-електроинсталатер дефицитарно је у Мркоњић Граду, Новом Граду, Добоју и Требињу, ауто-електричар у Добоју, а алатничар и пекар у Приједору.

- У Теслићу и Требињу дефицитарно је занимање руковалац грађевинских и претоварних машина, кувар у Теслићу, модни обућар у Дервенти, механичар гријне и расхладне технике у Вукосављу и Требињу, модни кројач и модни галантериста на Палама, расадничар у Фочи, прехрамбени прерађивач у Сребреници, те обрађивач метала резањем у Братунцу и Дервенти - наводе из Министарства.

Апликација "Водич кроз занимања" је доступна за андроид платформу и сви ученици је могу преузети бесплатно са "Гугл плеј" маркета и инсталисати на своје телефоне.