latinica  ћирилица
02/06/2020 |  14:46 | Аутор: СРНА

Тривић: Мјере Владе Српске помогле привреди

Мјере Владе Републике Српске које се односе на исплату најниже плате и уплату пореза и доприноса на плате радника фирми којима због епидемије вруса корона није био омогућен рад знатно су помогле привреди Српске с обзиром на то да је примјетно да готово и да није било отпуштања радника, оцијенио је предсједник Уније удружења послодаваца Српске Саша Тривић.
Саша Тривић - Фото: РТРС
Саша ТривићФото: РТРС

Тривић је истакао да је с једне стране то било мотивационо за послодавце, а с друге је на неки начин то била и финансијска помоћ.

- Према информацијама у посљедњих неколико дана, чак се и дио људи који су били отпуштени у овом периоду почео враћати на посао - рекао је Тривић Срни.

Према његовим ријечима, у разговору са Владом Српске послодавци су рекли да је ово до сада сасвим довољна помоћ послодавцима, те додао да ће у наредном периоду, када се утврди како ће се завршити епидемија вируса корона и какве ће посљедице оставити, размишљати о евентуално неким другим мјерама, зависно од ситуације.

Говорећи о посљедицама које је епидемија вируса корона оставила на привреду Српске, Тривић је рекао да не постоји предузеће у Српској које није претрпјело неку штету.

- Неки су претрпјели штету одмах на почетку епидемије попут области угоститељства, туризма и саобраћаја, а неки у каснијем периоду. Има и дио производње која ће можда у септембру и октобру претрпјети штету у зависности од дјелатности и заустављања неких свјетских економских токова - рекао је Тривић.

Он је навео да знатан дио привреде Српске ради смањеним капацитетом, од 60 до 80 одсто, те да су ријетки они који раде стоодстотно.

- Међутим, ситуација у Српској знатно зависи од ситуације у Европи и свијету и што се прије њихова привреда и тржишта пробуде и наша ће привреда профункционисати. Према томе, ми смо значајно везани за свјетска дешавања и то ће највише зависити и од повратка потрошње у свијету генерално - рекао је Тривић.