latinica  ћирилица
02/06/2020 |  16:46 ⇒ 19:35 | Аутор: СРНА

Одлука о распореду средстава ММФ-а донесена једногласно

Савјет министара саопштио је да је одлука о распоређивању средстава Инструмента за брзо финансирање од Међународног монетарног фонда данас донесена једногласно и да ће та средства бити намијењена за повећане потребе здравственог сектора и финансирање мјера економске стабилизације.
Сједница Савјета министара - Фото: СРНА
Сједница Савјета министараФото: СРНА

Овом одлуком, коју је предложило Министарство финансија и трезора у Савјету министара, утврђује се распоред повучених средстава Инструмента за брзо финансирање од ММФ-а у укупном износу од 265,2 милиона специјалних права вучења противвриједности КМ, према важећем курсу на дан повлачења средстава, што износи око 330 милиона евра.

Министарство финансија и трезора БиХ извршиће алокацију средстава у складу са одлуком Фискалног савјета БиХ, потписаним Писмом намјере и Меморандумом о разумијевању, и то за Федерацију БиХ са 10 кантона 61,5 одсто, за Републику Српску 37,5 одсто и за Брчко дистрикт један одсто.

Отплату овог дуга врше ентитети и Брчко дистрикт у складу са прописима којима је регулисано измирење обавеза према међународним финансијским институцијама, према утврђеним отплатним плановима.

Одлука ступа на снагу даном доношења и биће објављена у Службеном гласнику БиХ, додаје се у саопштењу.

Министри су на данашњој сједници донијели и одлуку о расподјели финансијских средстава међународне помоћи за заштиту и спасавање уплаћених на намјенски подрачун Јединственог рачуна трезора БиХ.

У саопштењу је наведено да је ријеч о укупно 1.073.575 КМ, од чега помоћ Владе Азербејџана износи 1.054.016 КМ, а компаније "Баyер фармацеутско друштво" Љубљана 19.558 КМ.

Од овог износа Федерацији БиХ је распоређено 660.248 КМ или 61,5 одсто, Републици Српској 402.590 КМ, односно 37,5 одсто и Брчко дистрикту 10.735 КМ или један одсто.

Према одлуци, Федерација БиХ добијена средства дијели са 10 кантона у једнаком омјеру по 50 одсто.

Савјет министара је на приједлог Министарства безбједности донио одлуку о измјени одлуке о прописивању додатних услова за улазак странаца у БиХ, с циљем остваривања начела јединства породице и заштите интереса дјеце.

Измјеном Одлуке се одобрава улазак у БиХ малољетним странцима који су у пратњи родитеља или старатеља држављана БиХ, а, истовремено, улазак у БиХ одобрен је и странцу који је супружник држављанина БиХ.

Одлука ступа на снагу даном доношења и објављује се у Службеном гласнику БиХ, наведено је у саопштењу.