latinica  ћирилица
02/06/2020 |  19:36 ⇒ 22:12 | Аутор: РТРС

За више од 24.000 радника обрађени захтјеви за исплату минималца (ВИДЕО)

Влада Републике Српске исплатила је минималну априлску плату у износу од 520 КМ за раднике, чија предузећа због пандемије нису радила. Пореска управа обрадила је захтјеве за исплату минималца, пореза и доприноса за више од 24.000 радника.
Исплата плата - Фото: РТРС
Исплата платаФото: РТРС

Процјене су да би овај број требало да буде и већи, али проблем представљају непотпуни захтјеви. Из Пореске управе подсјећају послодавце да рок за предају потребне документације истиче 10. јуна.

Међу оним предузећима која су на вријеме и правилно поднијела захтјев за исплату априлског минималца, пореза и доприноса за своје раднике и којима је то већ исплаћено из Фонда солидарности су и требињски хотел "Централ парк" и бијељинско предузеће "Спорт Вижн".

- Што се тиче мјесеца априла, према нама су измирене све обавезе као и минимална плата - навела је Јована Продановић, менаџер Хотел "Централ парк" у Требињу.

Јелена Чулић у Пореској управи ради у одјељењу гдје се обрађују захтјеви послодаваца.

Посла је много, па она и њене колеге раде дуже од осам часова дневно и викендима. Захтјев за исплату минималца, пореза и доприноса за раднике чија предузећа због пандемије нису радила у априлу није компликован.

Ипак, посао им отежавају неправилно попуњени обрасци.

- Порески обвезници не достављају потпуне прилоге и спискове радника збирне рекапитулације, као и табеле за носиоце самосталне дјелатности. Велики број проблема имамо и са жиро рачунима - рекла је Чулићева.

Рок за предају захтјева истиче 10. јуна. Из Синдиката и Уније послодаваца апелују на оне који су у предузећима задужени за овај посао да буду ажурнији како би свим радницима који имају право били исплаћени минималци и порези и доприноси.

- Ми на дневној бази обрађујемо све потпуне захтјеве и захтјеве који имају формално-правни основ, односно лица која се налазе на списковима - нагласио је Горан Маричић, директор Пореске управе Републике Српске.

Предсједник Уније удружења послодаваца Српске Саша Тривић истакао је да Пореска управа не треба више никога да моли да преда захтјев за исплату најниже плате за април.

- И ми смо обавијештавали људе да што прије поднесу захтјев за исплату априлског минималца. Ако поднесу захтјев добиће паре, а, ако не, неће. Ко не поднесе захтјев и идућих дана нема право да се љути. Нема смисла више за апеловањем и позивањем привредника - навео је Тривић.

И у Савезу синдиката знају гдје је кочница, па упозоравају поједине послодавце да одговорно приступе овом послу како на крају не би испаштали радници.

- Оно што је и нас изненадило, јесте спорост од стране подносиоца захтјева. Ми смо се потрудили да провјеримо да ли има захтјева који нису обрађени и да ли је трома Владина администрација, и оно што смо добили као одгоговр јесте да нема захтјева који чекају. Како који захтјев пристиже, он се обрађује и новац бива исплаћен - увјерава Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске.

До сада су обрађени захтјеви за око 24.000 радника и за то ће бити исплаћено 18 милиона КМ.

Овај начин помоћи пословној заједници која је највише погођена пандемијом вируса корона је јединствен у региону.